Bănci și Asigurări

Profiturile şi activele cumulate ale celor mai mari cinci grupuri bancare au sărit în primul trimestru cu peste 10%

Profiturile şi activele cumulate ale celor mai mari...

Autor: Claudia Medrega

17.05.2016, 15:00 1385

Grupurile BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit au obţinut în primul trimestru (T1) profituri cumulate de circa 853 mil. lei, cu 13,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activele totale ale celor cinci bănci au făcut un salt de 10,4%, la 221,6 mld. lei.

În timp ce în topul celor mai mari trei jucători după active - BCR, BRD-SocGen, Banca Transil­vania - nu au apărut modificări de poziţii, grupul UniCredit a trecut pe locul patru, depăşind Raiffeisen Bank. Însă datele la nivel individual, doar pentru bancă, nu au fost anunţate în cazul UniCredit şi Raiffeisen pentru primul trimestru.

BCR a câştigat teren şi a rămas lide­rul pieţei bancare locale, activele gru­pului urcând  în T1 până la 63 mld. lei.

La nivelul grupului BRD, activele totalizau la finele lunii martie 47,5 mld. lei, în timp ce doar pentru bancă activele erau de 46,5 mld. lei.

Activele Băncii Transilvania, pla­sată pe locul trei, au sărit cu circa 10 mld. lei, până la 46,1 mld. lei, iar la nivelul întregului grup activele erau la sfârşitul primului trimestru de aproape 46,4 mld. lei. Banca din Cluj a reuşit să-şi majoreze semnificativ activele după achiziţia Volksbank.

În cazul UniCredit, volumul active­lor consolidate la 31 martie a totalizat 33,3 mld. lei (7,4 mld. euro), în timp ce Raiffei­sen Bank International a ra­portat o creştere a activelor în Româ­nia, la circa 31,3 mld. lei (7 mld. euro).

 

Clasamentul după profit

În ceea ce priveşte profiturile, BCR a fost lider în primul trimestru din acest an.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul trimestru un profit net de

315 mil. lei, cu circa 8% sub nivelul din ace­eaşi perioadă de anul trecut, în con­di­ţiile în care venitul operaţional a fost în scădere din cauza diminuării câşti­gurilor din dobânzi. Profitul a fost obţi­nut în prin­cipal ca urmare a îmbună­tă­ţirii con­tro­lului riscului şi a calităţii portofo­liu­lui.

Pe locul doi în topul profiturilor s-a plasat banca din Cluj. La nivel de grup, Banca Transilvania a raportat un profit net de 231 mil. lei, mai mare cu 45% faţă de cel înregistrat în perioada ianuarie - martie 2015, cea mai mare parte din câştig (228 de milioane de lei) fiind raportat la nivelul băncii.

Raiffeisen Bank a fost pe locul trei în topul profiturilor. Profitul Raiffeisen Bank International din operaţiunile desfăşurate în România a fost în primul trimestru de 125 mil. lei (28 mil. euro), mai mare cu 12% faţă de primele trei luni din 2015, după ce costurile cu provizioanelor s-au înjumătăţit.

UniCredit Bank a obţinut un profit net consolidat de 108,7 mil. lei (24,3 mil. euro) în primul trimestru din 2016, dublu faţă de primul trimestru al anului anterior, în timp ce veniturile operaţionale au urcat cu 5,5%, la 393,3 mil. lei (88,1 mil. euro).

Pe locul cinci se plasează grupul francez BRD, care include banca şi operaţiunile diviziilor de asigurări, leasing şi pensii, profit net raportat pentru T1 fiind de 73 mil. lei, cu 14% sub nivelul din 2015.

Pe partea de creditare, portofoliul total de împrumuturi al BCR a rămas la un nivel comparabil cu cel din primul trimestru de anul trecut, de circa 32 mld. lei. În primele trei luni ale anului, BCR susţine că a acordat populaţiei şi companiilor credite noi de peste 2 mld.lei.

Soldul creditelor nete ale grupului BRD către populaţie şi companii a rămas în apropierea nivelului de la finele primului trimestru din 2015, de circa 27 mld. lei. Pe segmentul retail, creditarea a crescut ca urmare a cererii solide de finanţare în lei de la clienţii persoane fizice. Astfel, volumul creditelor noi pe acest segment a fost de 1,1 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de trimestrul I 2015 graţie creşterii de 23% a creditelor noi de consum fără ipotecă, ce au reprezentat 70% din volumele noi de credite, potrivit informaţiilor transmise de banca cu capital francez.

În cazul grupului Banca Transilvania, soldul creditelor nete a crescut uşor, cu 1,5%, la 25,6 miliarde de lei. În primul trimestru al anului 2016 banca din Cluj a acordat aproape 35.000 de credite noi, în valoare totală de 1,37 miliarde de lei, beneficiari fiind companii şi persoane fizice. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a celor trei bănci, economisirea fiind în creştere faţă de primele trei luni din 2015. La BCR, depozitele de la clienţi totalizau în primul trimestru din acest an 41,8 miliarde de lei, peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Grupul BRD avea la finele lunii martie depozite de 38,5 miliarde de lei, iar soldul sumelor economisite la Banca Transilvania era de 37 miliarde de lei.

În cazul Raiffeisen Bank, creditele acordate clientelei au crescut la 20,4 mld. lei, în timp ce depozitele au avansat la 22,5 mld. lei.

La UniCredit portofoliul de credite brute, inclusiv finanţările acordate prin leasing, s-a plasat la 24,3 mld. lei (5,4 miliarde de euro), evoluţia pozitivă a acestuia fiind susţinută în principal de creşterea volumului finanţărilor acordate clienţilor din segmentul companii, a creditelor de consum pentru clienţii persoane fizice precum şi a finanţărilor prin leasing. Totodată, depozitele clientelei se situează la un nivel de 17,9 mld. lei (4 mld. euro).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO