Bănci și Asigurări

Programul „Prima casă“ pentru IMM-uri începe cu stângul: niciun credit acordat în două luni

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega, Ciprian Botea

25.03.2014, 00:07 2106

Băncile nu au acordat până acum niciun credit în cadrul programului Prima casă adaptat pentru IMM-uri, deşi garanţii de 2 mld. lei acordate de stat au fost alocate băncilor la sfârşitul lunii ianuarie.

Băncile sunt în faza de „elaborare a procedurilor interne“ sau de „analiză a cererilor de credite“.

Tergiversarea acestui program, prin care vor putea să fie acordate împrumuturi de 4 mld. lei, vine după ce în ultimii ani statul a mai încercat să susţină creditarea IMM-urilor prin Programul Kogălniceanu, care a înregistrat sincope în funcţionare, inclusiv din cauza procedurilor complicate. Programul Kogălniceanu permitea subvenţionarea dobânzilor şi garantarea parţială a creditelor.

„În cadrul noului Program de garantare a creditelor pentru IMM-uri au fost semnate convenţii de lucru cu 18 bănci partenere care în acest moment se află în faza de elaborare a normelor şi procedurilor interne de creditare sau în faza de analiză a solicitărilor de credit“, potrivit informaţi­ilor transmise la solicitarea ZF de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Această schemă de garantare se bazează pe modelul programului Prima casă - considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani.

Programul a fost anunţat încă din decembrie 2013 de ministrul bugetului Liviu Voinea. Iar băncile interesate să intre în acest program au avut posibilitatea să depună ofertele până la sfârşitul lunii ianuarie.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu a răspuns direct dacă a primit vreun dosar, precizând că „garanţiile de stat se acordă la solicitarea băncii, pentru finanţări aprobate, iar detalii privind solicitările de finanţare pot fi obţinute numai de la băncile comerciale“.

BRD este în curs de „parametrizare a produsului“, urmând să iasă pe piaţă „în curând“, după cum susţin reprezentanţii băncii. BRD a primit un plafon de garantare de 262,8 mil. lei. Ace­laşi plafon  fost alocat şi BCR şi CEC.

Sectorul IMM-urilor, care este foarte important pentru reluarea sustenabilă a creşterii economice, a fost cel mai afectat de scăderea apetitului băncilor pentru risc, în condiţiile în care şi rata de neperformanţă pe acest segment de piaţă se situează la circa 30%. Numai o treime din firmele mici şi mijlocii au solicitat anul trecut credite, majoritatea considerând costurile percepute de bănci ca fiind prea mari, conform unui studiu al BNR.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Un număr de 6.000 de IMM-uri ar putea obţine într-o primă fază credite la dobânzi de circa 5,5% pe an prin acest program, sub costul finanţărilor standard acordate de bănci firmelor mici. Finanţele au negociat cu băncile o dobândă formată din indicatorul Robor la 3 luni (2% pe an în prezent) plus o marjă de 3,5%, care include toate comisioanele bancare. Valoarea maximă a unui credit este de 5 mil. lei şi poate fi acordat pe maximum doi ani. Linia de credit este de tip revolving.

Beneficiarii trebuie să mai plătească un comision de garantare şi de risc, perceput de Fond şi de Ministerul Finan­ţelor, de 1,99% din credit. Creditele sunt garantate de stat în proporţie 50%, astfel că în total prin acest program vor putea fi acordate împrumuturi în valoare de 4 mld. lei. Destinaţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru.

Creditele sunt garantate de stat în proporţie de 50%, astfel că în total prin acest program vor putea fi acordate îm­pru­muturi în valoare de 4 mld. lei. Des­tinaţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru, fiind interzisă refinanţarea altor credite pentru ca băncile să nu fie tentate să folosească schema pen­­tru curăţarea portofoliilor proprii.

Ministerul Finanţelor a stabilit con­diţii minime de eligibilitate pentru IMM-urile care vor să intre în noul program de garantare a creditelor. Credi­tele pot fi contractate de firmele cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional. Nu există nicio restricţie cu privire la numărul de angajaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO