Bănci și Asigurări

Programul Prima casă susţine portofoliile băncilor. Creditarea în lei pentru locuinţe s-a dublat într-un an, ajungând la 21 de miliarde de lei

Programul Prima casă susţine portofoliile băncilor....

Autor: Liviu Popescu

28.04.2016, 00:08 10946

Creditele în lei acordate populaţiei pen­tru achiziţia de locuinţe s-au du­blat în ultimul an, la 21 mld. lei, în timp ce creditele în valută s-au di­mi­nuat cu 3 mld. lei, 32 mld. lei, po­trivit datelor BNR.

Însă, ritmul de creştere al creditelor pentru achi­ziţia de locuinţe s-ar putea diminua în perioa­da următoare din cauza iniţiativelor legislative care pot afecta capacitatea populaţiei de a accesa un astfel de împrumut, cum ar fi legea dării în plată.

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti, îngheţate în timp, departe de zgomotul şi agitaţia marilor oraşe. Galerie FOTO spectaculoasă

Un loc rupt din altă lume şi alt timp. Galerie foto fabuloasă cu cel mai scump hotel de pe glob. Cum arată paradisul unde fiecare cameră a costat 7 milioane de dolari

„Este evident că activitatea de creditare imo­bi­liară în lei va scădea puternic. Va fi o perioadă de cantonare. Vor trece luni de zile până când băncile vor estima care sunt ratele de pierdere, de încurcăturile pe care le pot avea în noile condiţii“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Finanţările Prima casă, programul guverna­men­tal care a îngroşat portofoliile băncilor, se vând în prezent la un cost de 2% plus indicatorul Robor la trei luni, referinţa costurilor în lei, care în prezent este sub pragul de 1% pe an. Însă, costul leilor ar putea creşte în perioada următoare, ceea ce ar pune presiune pe debitorii cu credite imobi­liare, susţin analiştii. Soldul finanţărilor Prima casă este de aproximativ 28 mld. lei, peste nivelul sol­du­lui împrumuturilor imobiliare în lei, întrucât sunt şi finanţări în euro, accesate în perioada 2009-2013.

Pentru un credit imobiliar standard de 200.000 de lei (45.000 de euro), costul total după 30 de ani ajunge la 337.000 de lei. Venitul minim necesar pentru accesarea creditului este de 2.000 de lei. În cazul Prima casă, pentru un credit de 200.000 de lei, costul total de plată după trei decenii este de 306.000 de lei, iar venitul minim necesar este de 1.850 de lei, potrivit conso.ro.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus! Galerie FOTO

Debitorii care au contractat un credit ipotecar sau pentru alte investiţii imobiliare, cu un salariu mai mare decât cei care au accesat un credit de consum (cu aproximativ 40% mai mare), au şi un grad de îndatorare mai mare (40% comparativ cu 30% în cazul celor cu credite de consum).

BNR spune că în aceste condiţii, la care se adau­gă şi posibilele vulnerabilităţi viitoare gene­rate de un mediu cu rate de dobândă aflate la mini­me istorice, este necesară menţinerea prudenţei în acti­vitatea de creditare a populaţiei.

Numărul persoanelor care au accesat piaţa creditului pentru achiziţia unei locuinţe a crescut după criză, iar în prezent depăşeşte cu 50% numărul debitorilor care au obţinut un astfel de credit în anul 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO