Bănci și Asigurări

Provizioanele au adus pe minus afacerile Eurobank

Provizioanele au adus pe minus afacerile Eurobank
14.03.2010, 23:07 18

Grupul financiar elen Eurobank EFG, care opereaza pe plan localun grup financiar construit in jurul Bancpost, a inregistrat intrimestrul al patrulea o pierdere de 4,3 milioane de euro, revenindastfel pe minus, dupa ce in trimestrul al treilea obtinuseprofit.

Cumulat pe tot anul trecut, grupul a inregistrat o pierdere netade 8,3 milioane de euro, fata de un profit net de 27,3 milioane deeuro in 2008, in special din cauza cheltuielilor mari cuprovizioanele facute pe fondul deteriorarii calitatii portofoliuluide credite.

La sfarsitul anului trecut, creditele cu intarzieri la plataratelor mai vechi de 90 de zile reprezentau 12% din portofoliultotal de credite, de 3,4 miliarde de euro, de circa patru ori maimult decat in decembrie 2008. Doar in trimestrul al patrulea soldulcreditelor neperformante a urcat cu 80 de milioane de euro. Intrimestrul al treilea fusesera incluse in categoria "neperformante"credite de 71 de milioane de euro.

Romania are astfel a doua cea mai mare rata a creditelor cuprobleme dintre pietele din regiune unde grupul este activ, dupaUcraina, cu o pondere de 24%.

Profitul operational a fost relativ constant fata de anulprecedent, la 138 de milioane de euro, diferenta pana la rezultatulnet negativ fiind reprezentata in mare parte de cheltuielile cuprovizioanele.

Romania este cea mai mare piata externa a Eurobank, cu o valoarea activelor de 5,6 miliarde de euro. Comparativ cu decembrie 2008,volumul activelor este totusi mai mic cu circa 400 de milioane deeuro. Scaderea a aparut in primul trimestru din 2009, tendintafiind ulterior inversata. Eurobank este unul dintre cele nouagrupuri straine care si-au luat angajamentul de a mentine expunereape Romania la nivelul din martie 2009.

Grecii au redus portofoliul de credite din Romania cu 13%, panala 3,4 miliarde de euro, dar au pierdut teren si pe zona dedepozite, al caror sold a scazut cu 27%, pana la 1,7 miliarde deeuro.

Bancpost, principala subsidiara locala a grupului, a implementatanul trecut un set dur de masuri de ajustari de costuri, menite saatenueze presiunile pe contul de profit si pierdere. Banca a inchissapte unitati teritoriale si a disponibilizat circa 10% dinangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO