Bănci și Asigurări

Provizioanele pentru legea dării în plată mănâncă din câştig. Raiffeisen Bank, profit de numai 36 mil. euro în S1

Provizioanele pentru legea dării în plată mănâncă...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

19.08.2016, 00:07 776

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul ban­car după active, a raportat pentru primul semestru un profit de 36 mil. euro, cu 25% mai mic decât cel înregistrat în ace­eaşi perioadă a anului 2015. Câştigul Raiffeisen din primele şase luni ale lui 2016 este cel mai mic din 2009 încoace.

Declinul câştigului este explicat de banca românească cu capital austriac prin adoptarea legii dării în plată în luna mai, care a obligat banca să constituie provizioane de

42,5 mil. euro pentru a acoperi posibile pierderi în cazul unor credite neperformante. Însă, adăugarea unui câştig ocazional de 21 mil. euro de pe urma achiziţiei Visa Europe de către Visa Inc. a compensat parţial cheltuielile supli­mentare cauzate de darea în plată.

În lipsa celor două evenimente, profitul Raiffeisen ar fi crescut cu 13% comparativ cu anul precedent.

„Avem creştere susţinută atât în portofoliile de credite şi depozite, dar şi surse diversificate de generare a veni­tu­rilor băncii. Toate acestea ne-au permis să facem faţă cu suc­ces unui mediu dominat de rate de dobândă scăzute şi schimbărilor legislative care ne-au afectat activitatea“, susţine Steven van Groningen, preşedintele&CEO Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO