Bănci și Asigurări

Radiografia celor patru bănci româneşti cu acţionariat elen: active de 45 mld. lei, 7.000 de angajaţi şi 530 de sucursale

Radiografia celor patru bănci româneşti cu...

Autor: Liviu Popescu

24.06.2015, 08:03 2784

Grecii au pierdut patru puncte procentuale din cota de piaţă în perioada de criză şi au fost nevoiţi să plătească dobânzi la depozite peste media pieţei pentru a compensa scăderea liniilor de finanţare primite de la băncile-mamă de la Atena.

Cele patru bănci cu acţionariat elen de pe piaţa locală (Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească) au în total active de aproape 45 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 12% din totalul activelor bancare şi au circa 7.250 de angajaţi care lucrează în 535 de sucursale. Creditele acordate clienţilor ating 36 mld. lei, iar depozitele însumează 23 mld. lei.

Capitalul social al celor patru bănci se ridică la aproape 4 mld. lei, adică 15% din capitalul tuturor băncilor locale. Numărul de angajaţi din băncile cu acţionariat elen reprezintă 13% din totalul salariaţilor din sistemul bancar, în timp ce reţeaua de sucursale reprezintă circa 10%, în condiţiile în care grecii au trecut în criză printr-un amplu proces de restructurare a reţelelor. Situaţia tensionată din Grecia din ultima perioadă şi retragerile masive din depozitele băncilor de la Atena sunt urmărite atent de BNR, mai ales că şi subsidiarele de la Bucureşti au pierdut o parte din depozite în primul trimestru. Şeful supravegherii din BNR Nicolae Cinteză spunea totuşi că subsidiarele locale ale băncilor greceşti sunt bine capitalizate (cu o rată medie de solvabilitate de 17%) şi că pot face faţă unor eventuale retrageri din depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO