Bănci și Asigurări

Radu Crăciun, BCR Pensii: În lipsa alternativelor de investiţii pe plan local, banii pensionarilor vor fi plasaţi în străinătate

Radu Crăciun, BCR Pensii: În lipsa alternativelor de...

Autor: Anelis Baciu

12.07.2016, 00:07 829

Lichiditatea redusă a pieţei de capital limitează posibilităţile de investiţii ale fonduri de pensii private, iar în lipsa unor soluţii pentru această problemă administratorii vor plasa banii viitorilor pensionari în titluri financiare emise pe pieţele externe, consideră Radu Crăciun, director general al BCR Pensii.

„Bursa locală devine din ce în ce mai mică pentru fondurile de pensii, iar acest lucru se va transforma într-o provocare pentru România în următorii 2-3 ani, când fondurile de pensii vor avea în administrare active de 10 miliarde de euro. Se pune întrebarea ce vom face cu aceşti bani. Ar fi ideal să îi păstrăm în ţară. O soluţie ar fi emiterea de obligaţiuni pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură. De asemenea, fondurile de pensii ar putea participa, alături de BEI şi BERD, la împrumuturile sindicalizate acordate unor entităţi din România“, a precizat Radu Crăciun.

Totodată, el afirmă că listarea unor companii de stat ar putea fi o soluţie, însă companiile din portofoliul statului nu au un istoric strălucit, iar acest lucru ar putea să descurajeze investitorii.

„Hidroelectrica poate fi interesantă, dar nu are un istoric pozitiv. Pentru un investitor mai pretenţios acest lucru ar putea fi o problemă. Să creştem bursa din listări ale companiilor de stat care au avut pierderi ani buni este o utopie. S-a vorbit şi de listarea Tarom, dar de ce ai cumpăra acţiuni la o companie cu pierderi?“ a punctat Radu Crăciun.

BCR Pensii administrează două fonduri, unul obligatoriu (Pilon 2) şi unul facultativ (Pilon 3), cu active nete totale de aproape 1,9 miliarde de lei (405 mil. euro) la sfârşitul lunii mai a acestui an, în creştere cu 26% faţă de aceeaşi lună din 2015.

Fondul de pensii private facultative BCR Plus avea în luna mai active în gestiune de 190 milioane de lei şi circa 120.000 de participanţi. Pe de altă parte, fondul privat obligatoriu avea 560.000 de participanţi şi active de 1,7 miliarde de lei. Fondul de pensii BCR Plus este singurul fond privat facultativ cu expunere pe aur, strategia de a investi în metalul preţios fiind luată de curând. BCR Plus a marcat un câştig de 10% din aur în contextul Brexitului şi a compensat pierderile din acţiuni. Investiţiile în aur reprezintă în prezent circa 1% din activul net administrat de BCR, iar fondul este interesat în continuare de achiziţia de aur.

„Nu exista expunere pe aur când am venit la BCR Pensii. Dicolo de performanţa financiară, aurul ajuta la scăderea volatilităţii portofoliului. Clientul este avantaj pentru că are o mai mare predictibilitate, iar avantajul pentru fondul de pensii este că trebuie să constituie provizioane mai mici“, a explicat Radu Crăciun.

Potrivit şefului BCR Pensii, anul 2016 va fi un an dificil pentru fondurile de pensii private, în condiţiile în care mediul dobânzilor scăzute va mai persista cel puţin pentru încă 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO