Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Cele mai mari probleme sunt la IMM-uri

Radu, UniCredit: Cele mai mari probleme sunt la IMM-uri
12.11.2009, 00:00 80

UniCredit Tiriac a avut cheltuieli duble cu provizioanele pentruacoperirea pierderilor din creditare in primele noua luni fata deperioada similara din 2008, presiunile aparand in special inportofoliul de finantari pentru intreprinderi mici si mijlocii(IMM).

Banca inregistreaza cele mai mari probleme pe portofoliul decredite pentru IMM-uri, ceea ce se reflecta in crestereasubstantiala a provizioanelor, spune Rasvan Radu (desen),presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. "Segmentulcorporate a rezistat destul de bine pana acum, dar incepe si el sasufere. Trimestrul IV si primul trimestru al anului viitor vorcerne lucrurile pe piata si vor arata cine rezista si cine nu."

Comparativ cu inceputul anului, soldul provizioanelor a urcat cu47%, insa banca nu precizeaza suma totala.

Rasvan Radu afirma ca banca nu are nevoie de capital suplimentarin conditiile actuale.

UniCredit are o solvabilitate de 11,1%, calculata conformstandardelor locale, fata de un nivel minim cerut de BNR de 10%. Deasemenea, si-a imbunatatit raportul credite/depozite de la 163% la111%, in conditiile in care soldul creditelor a ramas relativconstant, la circa 3,73 mld. euro.

Dupa standardele locale de contabilitate, banca a raportat uncastig net de 225 mil. lei (53 mil. euro), in crestere cu 4%,diferenta fata de castigul de 252 de milioane de lei calculatconform IFRS fiind data de tratamentul diferit al provizioanelor.BNR prevede norme mai dure de provizionare, permitand bancilor sadeduca din expuneri cel mult 25% din valoarea garantiilorimobiliare detinute.

Banca si-a majorat profitul operational pe primele noua luni cu15%, pana la 465 de milioane de lei (110 mil. euro, calculatconform IFRS). Pe trimestrul al treilea veniturile au fost cu 10%mai mari comparativ cu trimestrul doi.

Veniturile au urcat cu 10% in primele noua luni, in timp cecheltuielile operationale au crescut cu numai 5%. Astfel,indicatorul cost/venituri este de 47,5%, situandu-se sub mediasistemului.

"Reusim sa ne imbunatatim pozitia pe piata, in paralelconsolidandu-ne sitautia financiara, abordand riscurile disponibileintr-un mod prudent si continuand programul de dezvoltare pe careni l-am propus", spune Stanislav Georgiev, CFO al bancii.

Activele totale ale bancii au aurcat cu 18% in anul incheiat inseptembrie, pana la 19,9 miliarde de lei (4,7 mld. euro).Portofoliul de credite a stagnat la 15,7 miliarde de lei (3,7miliarde de euro, din care finantari de un miliard suntinregistrate in bilantul bancii-mama).

Divizia de credite de consum a bancii, UniCredit ConsumerFinancing, a acordat de la debutul sau la sfarsitul anului trecutcredite de 181 de milioane de lei (43 mil. euro). Acestea nu suntincluse in soldul raportat de banca.

UniCredit Tiriac opera in septembrie o retea de 245 de unitaticu 3.000 de agajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO