Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a avut un profit net de 55 mil.euro în primul semestru, în creştere uşoară, cu 2%

Raiffeisen Bank a avut un profit net de 55 mil.euro în...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2017, 11:04 424

Raiffeisen Bank a raportat un profit net de 55 milioane euro în primul semestru al anului, în creştere uşoară, cu 2%, în termeni comparabili, exceptând evenimentele nerecurente.

Activele totale au crescut cu 6%, până la 7,32 miliarde euro, de la 6,89 miliarde euro în iunie 2016), potrivit raportului financiar al băncii.

De asemenea, creditele au crescut cu 3%, iar depozitele cu 14%, faţă de mijlocul anului trecut. Astfel, portofoliul de credite nete a crescut in ultimele 12 luni până la 4,32 miliarde euro. Creditele nou-aprobate în aceasta perioada au fost de 1,4 miliarde de euro, mai mult de o treime fiind acordate segmentului persoanelor fizice.

„Rezultatele noastre la sase luni sunt inca o confirmare a pozitionarii noastre puternice pe piata bancara romaneasca. Anul acesta am implinit 20 de ani pe piata si sunt mandru de ce am reusit pana acum. Vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea relatiilor cu clientii existenti, pe atragerea de noi clienti pentru a ne asigura o crestere echilibrata si constanta pe toate segmentele. In paralel, eforturile noastre se indreapta spre inovare si simplificare a interactiunilor cu banca. Clientii doresc o interactiune cat mai simpla si mai rapida cu banca, asteptarile lor cresc odata cu evolutia tehnologiei, iar noi trebuie sa raspundem acestor cerinte. Este clar ca fata industriei bancare se schimba, iar noi nu ne-am propus numai sa fim o parte din aceasta schimbare, ne-am propus sa fim deschizatori de drum, asa cum am reusit sa fim de multe ori pana acum”, a spus Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.
 
Creşterea portofoliului de credite a generat si un usor avans de 1% in cazul veniturilor nete din dobanzi, principala sursă de venit a băncii.
 
Veniturile totale ale bancii insa, in valoare de 217 milioane euro, sunt in scadere cu 3% (excluzand tranzactia VISA din 2016). Principalele motive care au dus la usoara diminuare a veniturilor totale sunt digitalizarea serviciilor noastre, alaturi de lansarea de noi pachete de cont curent si a produselor de creditare si economisire la preturi avantajoase clientilor. 
 
In acelasi timp, costurile operationale ale bancii au crescut cu 3%, pana la 131 milioane euro, influentate, printre altele, de costurile de transport si procesare a numerarului, evolutie in linie cu tendinta pietei.
 
In mai 2017, Raiffeisen Bank a semnat doua noi acorduri cu Fondul European pentru Investitii (EIF), in valoare totala de 387 milioane euro pentru a facilita accesul la finanţare a IMM-urilor in urmatorii trei ani. In prima parte a anului, soldul creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii a crescut cu peste 10%. In acelasi timp, clientii IMM au fost foarte activi in tranzactionare, generand circa 3,6 milioane de operatiuni. Si in ceea ce priveste acumularile in conturile companiilor IMM-urile au avut o performanta deosebita, cu cresteri de circa 30%.
 
În acelaşi interval, s-a observat cresterea utilizarii lunare a serviciilor electronice, in special mobile banking (+125%), iar circa o treime din produsele de economisire au fost deschise digital.

Costul cu provizioanele aferente portofoliului de credite a scazut de la 26 de milioane euro, in iunie 2016, la 20 milioane euro in iunie 2017, excluzand efectul unor evenimente nerecurente ( Darea in Plata si campania de conversie a creditelor denominate in CHF).

Rata creditelor nete raportate la depozite s-a imbunatatit, de la 0,81 in 2016 pana la 0,73 in 2017.

Conturile curente ale populatiei si intreprinderilor mici au crescut din nou intr-un ritm sustinut (+30%) si au ramas forta principala din spatele avansului inregistrat de soldul depozitelor de la clientela (+14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 5,90 miliarde euro).
 
Raiffeisen Bank are aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, aproximativ 100.000 IMM-uri si 5.700 de companii. Reteaua numara 466 de agentii, aproximativ 1.100 de ATM-uri, 164 de MFM (automate multifunctionale) si aproximativ 18.000 de EPOS-uri. Banca avea la jumatatea anului  5.190 angajati, fata de 5.311 in iunie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO