Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank: Creditul a inceput sa miste in martie

Raiffeisen Bank: Creditul a inceput sa miste in martie

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: Bancile sunt in prezent foarte speriate de creditele neperformante. Nu dai 100 de milioane de euro credit cu asteptarea ca pierzi 15%.

20.04.2009, 18:29 40

Activitatea de creditare pe retail s-a reluat timid in martie, spre deosebire de ianuarie-februarie cand vanzatorii de credite au stat degeaba, iar daca aceasta revenire este incurajata prin dobanzi mai mici, piata bancara ar putea incheia anul cu o usoara crestere, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

"Martie a fost altfel decat ianuarie si februarie, cand nu se intampla nimic. Activitatea s-a reluat, chiar daca pe un nivel mult mai scazut fata de septembrie anul trecut, si se vede un interes pentru credite. In definitiv, daca nu creditezi nu poti justifica o infrastructura de sute de unitati si este si ambitia noastra sa dam credite."
Bancherul considera ca daca in unele sectoare din economie ajustarile ajung si la 40% pe primul trimestru fata de 2008, nu inseamna ca tot anul va ramane asa.
Totusi, el spune ca nici acordul cu FMI, nici declaratia semnata de bancile mari la Viena si nici banii care vor fi eliberati de BNR din rezervele minime ale bancilor nu inseamna automat ca va fi reluata creditarea in forta.
"Nu ne putem astepta ca de maine creditarea sa revina la nivelul din septembrie 2008 pentru ca nu exista o solutie simpla. Nu e suficienta nici injectarea de lichiditati in piata, nici coborarea dobanzilor. Trebuie facuti pasi mici pe mai multe fronturi si creat un inceput de trend, pentru ca miscarile abrupte sunt periculoase si incurajeaza speculatiile. Revenirea pietei depinde foarte mult si de sentiment, de comportamentul clientului. Se exagera in trecut, cand cererea se baza foarte mult pe viitor, pe veniturile asteptate, insa acum s-a trecut in cealalta extrema si chiar si cei care au bani prefera sa astepte decat sa cumpere ceva. Astazi intra in agentie mult mai putini oameni si se califica si mai putini din cauza cresterii riscului."
Dupa ce ameliorarea perceptiei de risc de tara in perspectiva incheierii acordului cu FMI a mai redus costul finantarilor in valuta, Van Groningen spera sa fie loc si pentru micsorarea dobanzilor la creditele in lei considerand ca nu mai este atat de mare riscul ca o scadere sa afecteze cursul de schimb al leului.
"Cel mai mare risc pentru banci era cresterea creditelor neperformante din cauza deprecierii leului. Costul riscului a fost mare in primul trimestru, dar gestionabil cel putin pentru noi. Acum importanta este tendinta: ramane la nivelul actual sau urca in continuare si cu ce viteza", afirma seful Raiffeisen, subliniind ca incetinirea creditarii face ca ponderea creditelor neperformante sa creasca si mai mult. "Bancile sunt in prezent foarte speriate de creditele neperformante. Nu dai 100 de milioane de euro credit cu asteptarea ca pierzi 15%."
Cat priveste segmentul finantarilor corporate, Van Groningen afirma ca inca este greu de vorbit de vreun trend pana se mai clarifica situatia riscurilor. "Dureaza mai mult pana se ridica ceata si ne putem da seama care sectoare sunt mai afectate."
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO