Raiffeisen Bank, profit de 98 mil. euro în 2015, în scădere faţă de 2014

17 mar 2016 Autor: Claudia Medrega

Raiffeisen Bank, deţinută de grupul austriac cu acelaşi nume, a fost anul trecut a patra cea mai profitabilă bancă din sistem, cu un câştig net de 98 mil. euro (circa 436 mil. lei), în scădere faţă de 2014.

Pe podiumul celor mai mari profituri s-au plasat în 2015 Banca Transilvania (2,4 mld. lei), BCR (919 mil. lei) şi BRD (445,4 mil. lei).

Raiffeisen nu a reuşit astfel să-şi păstreze poziţia de cea mai profitabilă bancă din România, după ce timp de trei ani consecutivi, în perioada 2012- 2014, a ocupat primul loc în clasamentul profitabilităţii.

În 2015, Raiffeisen Bank a finanţat economia prin cre­dite noi acordate, în valoare de peste 2 mld. euro, iar planurile pen­tru viitor urmăresc creşterea profitabilă şi eficientă a businessului, afirmă Steven van Groningen, preşe­dinte & CEO Raiffeisen Bank.

Şeful Raiffeisen susţine însă că rămân o problemă schimbările legislative cu care ne confruntăm în prezent şi care „pot avea un impact semnificativ asupra activităţii şi a rezultatelor noastre în 2016“.

Legea privind darea în plată a imobilelor este văzută de bancheri ca o mare ameninţare.

Creditele nete acordate de bancă au crescut cu 5% faţă de 2014. Însă, cifra raportată de creştere a creditelor este de 12%, evoluţie influenţată de o tranzacţie încheiată cu o companie din Grupul RBI (Raiffeisen Bank International), privind preluarea unui portofoliu de credite de circa 240 mil. euro,  conform informaţiilor transmise de bancă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2016

 
Cuvinte cheie:
Raiffeisen Bank
, profit
, sistem
, credite
, castigare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide