Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank revendică o creanţă de 2,6 mld. lei la Astra Asigurări

Raiffeisen Bank revendică o creanţă de 2,6 mld. lei la...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2016, 00:03 906
Raiffeisen Bank, o bancă plasată pe locul patru pe pia­ţa locală, figurează cu o sumă de 2,6 mld. lei în tabelul pre­li­mi­nar al creditorilor companiei Astra Asigurări, re­pre­zen­tând cir­ca ju­mătate din întreaga masă credală, potrivit tabe­lu­lui pre­li­mi­nar al creditorilor publicat de lichidator, respectiv de KPMG.

Din creanţa totală a Raiffeisen, o sumă de aproape 2,4  mld. lei este înscrisă sub condiţia suspensivă a producerii ris­cu­lui asi­gurat, suma devenind creanţă dacă se produce respectivul risc.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor este al doilea mare creditor potenţial al Astra, în funcţie de suma invocată sub titlul de creanţă, cu suma de 707,6 mil. lei.

BCR este al treilea mare creditor potenţial, cu o sumă de peste 200 mil. lei. Printre băncile care mai figurează în tabelul pre­liminar al creditorilor com­pa­ni­ei Astra pot fi amintite CEC Bank, Banca Comercială San Paolo sau Credit Europe Bank.

Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale se numără printre ma­rii creditori ai Astra, cu 176 mil. lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a deschis pro­ce­dura de dizolvare a Astra Asigu­rări la finalul lunii august din 2015 du­pă ce procesul de majorare a ca­pi­talului cu suma de 425 mil. lei a eşuat. La momentul deciziei de fa­li­ment în cazul Astra compania avea afaceri de circa 800 mil. lei şi 1,8 milioane de clienţi.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor a de­cis să respingă cererea KPMG, lichidatorul judiciar pro­vizoriu al companiei falimentare Astra Asigurări, de a prelua con­sta­ta­rea şi instrumentarea dosarelor de daună ale asigurătorului, ast­fel că cererile de deschidere a dosarelor de daună pot fi de­puse în continuare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Principalele responsabilităţi ale KPMG sunt elaborarea unei strategii de lichidare a patrimoniului Astra fie prin transfer de business al portofoliilor de asigurare, fie prin vânzarea individuală a activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO