Bănci și Asigurări

Raiffeisen despre ipoteca pe bunurile confiscate în cazul Voiculescu: Creditul nu este neperformant dacă există fluxuri de numerar care asigură rambursarea

Raiffeisen despre ipoteca pe bunurile confiscate în...

Autor: Ciprian Botea

24.08.2014, 14:15 3832

Creditul acordat de Raiffeisen Bank companiilor Antena Group şi Grivco, garantate cu cele două imobile din nordul Bucureştiului confiscate de instanţă în procesul în care Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, nu este considerat neperformant dacă fluxurile de numerar ale firmei asigură rambursarea şi dacă debitorul nu a încălcat contractul, au declarat pentru ZF reprezentanţii Raiffeisen.

Practic, simpla confiscare a imobilelor puse gaj de client nu obligă banca să constituie provizioane pentru eventuale pierderi din acest credit.
„Standardul IAS 39 precizează condiţiile în care este un activ financiar este depreciat, cu alte cuvinte este necesară provizionarea, respectiv situaţia în care există dovezi obiective ca fluxurile de numerar nu ar mai asigura rambursarea creditului. O altă situaţie descrisa în IAS 39 este: încălcări ale contractului de credit de către client care, potrivit contractului, sunt de natură să determine banca să declare creditul scadent anticipat”, au precizat reprezentanţii Raiffeisen.

Ei nu au precizat care este valoarea rămasă de rambursat, invocând obligaţia de confidenţialitate privind relaţiile cu clientela. Conform ultimei înregistrări la arhiva de garanţii reale mobiliare, suma rămasă de rambursat în noiembrie anul trecut era de 19,65 mil. euro. Valoarea iniţială a creditului a fost de 40 mil. euro.

Banca a mai adăugat că speculaţiile privind atacarea în instanţă a deciziei privind confiscarea bunurilor ipotecate sunt nefondate, în condiţiile în care Raiffeisen nu a avut niciun rol în procesul respectiv.

“Banca nu a avut nicio calitate şi nicio legatură cu procesul penal încheiat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a completului de judecată. Prin urmare, speculaţiile privind o asemenea opţiune sau decizie a băncii sunt nefondate. (...) Rolul băncii este să se asigure că banii depunătorilor, plasaţi în credite, sunt rambursaţi conform contractelor de credit şi că facilităţile de credit acordate sunt corect utilizate. Orice alte consideraţii sau interese nu fac obiectul activităţii unei bănci.”

Reprezentanţii Raiffeisen au precizat totuşi că „dreptul de ipotecă este un drept real care se menţine asupra bunurilor grevate în orice mână ar trece".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO