Bănci și Asigurări

Raiffeisen Leasing si-a dublat departamentul de recuperari

Raiffeisen Leasing si-a dublat departamentul de recuperari

Mihaela Mateescu

20.05.2009, 00:00 103

Raiffeisen Leasing, al optulea jucator de pe piata la sfarsitul anului trecut, a restructurat pana acum aproape 200 de linii de finantare pentru clientii care nu au mai putut sa plateasca ratele lunare.

"Este un proces continuu, care a capatat amploare in ultimele doua-trei luni. Ma astept sa continue cel putin trei-patru luni", spune Mihaela Mateescu, directorul general al companiei.
Circa doua treimi din clientii Raiffeisen Leasing sunt firme mici si mijlocii. Mateescu spune ca in multe cazuri firmele ajunse in dificultate reusesc sa reia plata ratelor dupa restructurarea finantarii, care presupune rescadentarea sau introducerea unei perioade de gratie.
"Departamentul de collection s-a dublat in jumatate de an. Si forta de vanzari da o mana de ajutor, propunand clientilor cu probleme solutii de restructurare", spune Mateescu. In prezent, Raiffeisen Leasing are 10 angajati in departamentul de collection, care se ocupa inclusiv de bunurile reposedate. Compania a incheiat anul trecut 3.000 de contracte noi, numarul total al contractelor aflate in desfasurare ajungand la 12.500 la sfarsitul lui 2008.
Mateescu spune ca exista dorinta de a ajuta clientii, insa in unele cazuri, cand firmele raman fara contracte din cauza caderii pietelor pe care actioneaza, reposedarea bunului finantat este practic inevitabila. "Preferam ca reposedarea bunului sa se faca in acord cu clientul. Alte cheltuieli suplimentare (pentru reposedare, n. red.) le-ar accentua in final povara financiara." Ofiterii adusi in departamentul de colectare provind din cadrul companiei, in special din departamentul de analiza.
Raiffeisen Leasing a finalizat recent implementarea unui nou sistem informatic, care a permis eliberarea unei parti a personalului din alte departamente.
Mateescu spune ca modulul care coordoneaza activitatea de colectare a devenit operational chiar inainte de instalarea completa a noului sistem informatic. Costul total al proiectului a fost de circa jumatate de milion de euro.
"Modulul de colectare a fost gandit la sfarsitul anului trecut. In prezent, intre 10 si 20 de firme sunt in proces de a implementa acest modul", spune Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft - compania care a furnizat solutii informatice si pentru subsidiarele grupului Raiffeisen din Albania, Bulgaria si Ucraina.
Raiffeisen Leasing a inregistrat anul trecut o scadere de 28% a valorii bunurilor finantate, pana la 191 de milioane de euro. Afacerile companiei au scazut puternic in semestrul doi, dupa ce in prima jumatate a anului reducerea a fost usoara. Daca in primul semestru din 2008 valoarea bunurilor finantate s-a redus cu 4% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, pana la 130 de milioane de euro, in semestrul doi scaderea a fost de 52%, pana la 61 de milioane de euro.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO