Bănci și Asigurări

Raiffeisen păstrează titlul de cea mai profitabilă bancă

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Ciprian Botea

26.03.2015, 00:07 840

Raiffeisen Bank, deţinută de grupul austriac cu acelaşi nume, a raportat anul trecut un profit net de 113 mil. euro (echivalentul a 502 mil. lei), cu 9% peste nivelul din 2013, datorită costurilor mai mici cu provizioanele de risc şi creşterii veniturilor din comisioane.

Banca a raportat cheltuieli cu provizioanele de risc de 71 milioane de euro în 2014, în scădere cu 13% faţă de anul anterior. Veniturile totale au stagnat la 455 mil. euro, pe fondul restrângerii marjelor de dobânzi. Veniturile au fost constante datorită încasărilor mai mari din dobânzi.

„Dobânzile au scăzut constant şi într-un ritm destul de rapid. Creşterea numărului de clienţi pe anumite segmente, cum sunt clienţii premium, dar şi dezvoltarea serviciilor şi a produselor de tranzacţionare nonrisc, mai ales a plăţilor şi tranzacţiilor online, ne-au permis să creştem venitul din comi­sioane“, a declarat pentru ZF Bogdan Popa, CFO al băncii.

Raiffeisen şi-a păstrat poziţia de cea mai profitabilă bancă locală, cu un rezultat peste cel mai mare profit anun­ţat anterior (Banca Transilvania, 448 mil. lei). Austriecii anunţaseră luna trecută un profit consolidat al subsidiarelor locale de 97 mil. euro, ceea ce înseamnă că unele companii afiliate Raiffeisen Bank au avut pierderi anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO