Bănci și Asigurări

Raiffeisen şi BT au finanţare şi garanţii pentru credite IMM de 76 mil. euro prin iniţiativa JEREMIE

Raiffeisen şi BT au finanţare şi garanţii pentru...

Autor: Ciprian Botea

29.06.2015, 00:00 686

Raiffeisen şi Banca Transilvania, doi jucători de top cinci din sistemul bancar, vor putea acorda firmelor mici şi mijlocii credite cu o valoare cumulată de 76 mil. euro în cadrul programului european JEREMIE după ce săptămâna trecută au semnat acorduri cu Fondul European de Investiţii (instituţia care gestionează fondurile şi garanţiile acordate prin acest program) pentru suplimentarea unor linii de finanţare alocate anterior. Fondul a suplimentat finanţările pentru cele două bănci cu 38 mil. euro. FEI finanţează jumătate din creditele acordate în cadrul acestui program, iar cealaltă jumătate reprezintă contribuţia băncilor participante. Raiffeisen a primit o finanţare de 25 mil. euro din care poate acorda credite cu o valoare dublă, iar Banca Transilvania are o linie de credit de încă 13 mil. euro pentru finanţări de 26 mil. euro.

Raiffeisen a acordat până acum credite de 40 mil. euro prin această iniţiativă, iar Banca Transilvania de 30 mil. euro. Cele două bănci nu au precizat nivelul dobânzii pentru aceste credite. Debitorii trebuie să deţină garanţii pentru 70% din împrumut, restul fiind garantat de FEI fără niciun comision. Pot accesa credite prin acest program firmele cu cel mult 250 de angajaţi şi afaceri de maximum 50 mil. euro. Suma maximă care poate fi accesată printr-un astfel de împrumut este de un milion de euro. Creditele pentru investiţii pot fi acordate pe maximum zece ani, iar cele pentru finanţarea capitalului de lucru pe maximum trei ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO