Bănci și Asigurări

Raiffeisen taie pana la 2% din dobanda la creditele in lei

24.02.2010, 23:02 35

Raiffeisen Bank, a saptea institutie de credit de pe piatalocala, prinde din urma tendinta pietei de ieftinire a creditelorin lei si taie cu pana la doua puncte procentuale dobanda laimprumuturile negarantate. De asemenea, banca a redus cu pana la unpunct dobanda bonificata la depozitele in lei.

Astfel, pentru un credit in lei cu o valoare mai mica deechivalentul a 3.000 de euro, dobanda este acum de 12,5% pe an(dobanda anuala efectiva, DAE, este de 24,18% pentru perioadamaxima de creditare, 72 de luni). In cazul unui imprumut negarantatin lei cuprins intre 3.000 si 7.000 de euro, dobanda este de 11,5%pe an (DAE de 21,38%, 84 de luni), iar pentru un credit cu ovaloare de peste 7.000 de euro, dobanda a scazut la 10,5% pe an(DAE de 18,24%, 120 de luni). Comisionul de administrare scade pemasura ce valoarea creditului creste: 0,45% pentru sumele de panala 3.000 de euro, respectiv 0,33% pentru cele de peste 7.000 deeuro. Pana pe 15 aprilie, Raiffeisen vinde o varianta "de criza" acreditului de nevoi personale fara garantii, permitand princontract intreruperea platii ratelor timp de 3 luni, succesive saunu, oricand pe parcursul perioadei de creditare, la pachet cuasigurare de viata si somaj, costul total nefiind precizat.

"Efectul politicii monetare a BNR se face simtit atat inevolutia ROBOR , cat si in dobanzile practicate de bancilecomerciale. Am decis sa reducem dobanzile cu pana la 2% si salansam un produs nou care ofera o protectie suplimentara, princombinarea asigurarii de somaj cu o perioada de gratie", a declaratRadu Topliceanu, directorul Ariei Clienti persoane fizice dincadrul Raiffeisen Bank.

Banca a redus si dobanzile practicate la depozitele in lei cupana la un punct, nivelul maxim fiind de 8% pe an, pentru undepozit de peste 40.000 de lei, cu scadenta de 6 sau 12 luni. Incazul pensionarilor sau al angajatilor care isi primesc pensia,respectiv salariul pe un card Raiffeisen, dobanda anuala semajoreaza cu 0,25 puncte.

In ultimele saptamani mai multe banci, printre care se numaraBCR, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac, OTP si Intesa Sanpaolo,au redus dobanzile la imprumuturile si depozitele in lei,incorporand astfel semnalele BNR de reducere a dobanzii de politicamonetara. In ultima sedinta BNR a scazut dobanda cu o jumatate depunct, pana la 7%, fiind asteptata inca o reducere in sedinta depolitica monetara care va avea loc pe 29 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO