Bănci și Asigurări

Randamentele la titluri de stat au urcat în iunie la scadenţele medii, de 3-5 ani. Impactul Brexitului a fost resimţit în ultima săptămână din iunie

Randamentele la titluri de stat au urcat în iunie la...

Autor: Claudia Medrega

05.07.2016, 00:02 283

Randamentele medii la titluri de stat s-au menţinut în luna iunie sub nivelul de 1% la scadenţele mai mici de un an, staţionând faţă de luna mai, în timp ce în cazul maturităţilor de 3-5 ani au crescut.

Analiştii au anticipat posibilitatea creşterii randamentelor având în vedere că s-a materializat riscul extern privind ieşirea Marii Britanii din UE, referendumul având loc cu o săptămână înainte de finele lunii iunie.

În cazul certificatelor de trezorerie cu scadenţa la şase luni, randamentele medii erau la finele lunii iunie la nivelul de 0,45%, la fel ca în perioada februarie -mai. Randamentele s-au înjumătăţit faţă de nivelul de la finele lui 2015 şi au coborât încă din prima lună a anului sub 0,5%.

Tendinţa de scădere a fost vizibilă în primele luni ale anului şi pentru titlurile pe un an, randamentul mediu coborând sub 1% şi staţionând la finele lunii iunie din 2016 la 0,7%.

La obligaţiunile cu maturitatea de trei ani, randamentul mediu a alunecat în acest an sub 2%, iar în luna iunie a ajuns la 1,9% faţă de 1,81% în luna mai. Pentru licitaţiile cu titluri cu scadenţa de cinci ani, randamentul scăzuse încă din a doua parte a anului trecut sub 3% şi a rămas în primul semestru sub această valoare.  Însă în iunie a dat semne de creştere faţă de luna mai, urcând la 2,73%.

La scadenţa de 10 ani, Ministerul Finanţelor a reuşit să se împrumute în luna iunie la 3,5%, un cost mai scăzut decât în luna mai, randamentul mediu fiind în scădere faţă de cel de la finalul anului trecut şi din prima lună a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO