Bănci și Asigurări

Randamentele la titlurile de stat au coborât după zece luni la noi minime istorice

Randamentele la titlurile de stat au coborât după zece...

Autor: Claudia Medrega

11.11.2015, 00:05 389

Randamentele la titluri de stat au continuat trendul descendent şi au ajuns în octombrie la noi minime istorice, atât în cazul scadenţelor scurte, cât şi pentru maturităţi de 3-5 ani.

Pentru certificatele de trezorerie cu scadenţa la şase luni, randamentele au coborât în premieră sub 1%, nivel de zece ori mai mic decât în 2009 când  randamentele medii la titlurile de stat oscilau în jurul a 10%. Iar în cazul ti­tlurilor pe un an ran­da­men­tul mediu a ajuns la 1,2%. La obli­ga­ţiunile cu maturitatea de trei ani, ran­da­mentul s-a plasat sub palierul de 2%.

Pentru titlurile cu scadenţa la zece ani, după ce nivelul randamentului me­diu s-a înjumătăţit în ultimii şase ani, ajun­gând în primăvară aproape de 3%, în octombrie randamentul a fost de 3,5%.

Dincolo de câteva episoade de volatilitate, randamentele titlurilor de stat au urmat un trend descendent în ultimii ani pe fondul măsurilor de relaxare a politicii monetare de către BNR, evolu­ţia randamentelor fiind influenţată şi de lichiditatea pie­ţei monetare, reducerile ratei RMO la lei şi de apetitul investitorilor nerezidenţi. În primele zece luni ale anului Trezoreria a împrumutat circa 29 mld. lei. În septembrie şi octombrie statul a avut cele mai încărcate programe de emisiuni de titluri de stat. Pentru luna octombrie Ministerul Finan­ţe­lor a programat licitaţii cu titluri de stat în valoare nominală de 3,7 mld. lei, din care 300 mil. lei au fost alocări suplimentare. Resursele atrase au fost apropiate de nivelul planificat.

În octombrie a fost vârf de plată, ajungând la scadenţă titluri de stat de peste 7 mld. lei. Pe parcursul acestui an au mai existat şi alte vârfuri de plată. Astfel, în martie a ajuns la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. euro, iar la finele lunii aprilie a fost un alt vârf de plată a datoriei, ajungând la maturitate titluri de stat de 7 mld. lei. De asemenea, în iulie au ajuns la maturitate obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală de aproape 900 mil. euro.

Rămâne de văzut dacă randamentele la titlurile de stat vor creşte în perioada următoare în condiţiile persistenţei turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Ministerul Finanţelor poate să limiteze scumpirea resurselor atrase dacă vinde mai puţine titluri decât şi-a planificat, având în vedere şi bufferul consistent de lichidităţi care există.

Retragerea investitorilor străini pune presiune pe costul la care se împrumută statul. În ultima perioadă a prevalat precauţia în rândul investitorilor străini cu privire la datoria României în contextul evenimentelor din Grecia, precum şi al incertitudinilor interne pe plan fiscal şi politic, după cum au remarcat analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO