Bănci și Asigurări

Raportul UniCredit privind execuţia bugetară la două luni: economiile vin din tăierea finanţării unor proiecte nerambursabile. Semn de alarmă: scăderea colectării pe TVA

Raportul UniCredit privind execuţia bugetară la două...

Autor: Ştefan Stan

28.03.2017, 17:14 8421

Datele de la Ministerul de Finanţe arată că surplusul bugetar s-a temperat la 0,05% din PIB la sfârşitul lui februarie 2017, în scădere faţă de 0,4%, cât era în ianuarie 2017 şi faţă de 0,1% în primele două luni din 2016, potrivit unui raport al UniCredit.

Veniturile la buget continua să se contracte, strângându-se într-un ritm mai lent decât în ianuarie (-1,4% yoy faţă de 5,7% yoy). Principalele motive pentru scăderile înregistrate de încasările la buget sunt o colectare mai slabă a  TVA, -15,8% yoy, adică 1,65 miliarde lei), urmat de reducerea cotei TVA.

În acelaşi timp, veniturile din accize au scăzut cu 5,3% de la an la an în ianuarie-februaire 2017.

Analiştii de la UniCredit au observat o îmbunătăţire pe partea de cheltuieli, cu o scădere de 0,3% la sfârşitul lui februarie, faţă de o creştere de 3,5% yoy în ianuarie.

Totuşi, economiile vin în mare parte din tăierea finanţării unor proiecte pe fonduri nerambursabile, în valoare de 1,5 miliarde de lei, în timp ce asistenţa personalului şi asistenţa socială continuă să cumuleze 72% din cheltuielile totale, şi cifrele sunt în creştere.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 13,3% de la an la an în februarie, faţă de o creştere de 8,2% în ianuarie, în timp ce asistenţa socială s-a stabilizat la 9,4% la sfârşitul lui februarie.

În perspectiva analiştilor de la UniCredit, există riscul ca deficitul bugetar să crească peste 3% din PIB, ceea ce ar avea un impact negativ asupra investiţiilor.

Guvernul încearcă să îmbunătăţească colectarea, potrivit declaraţiilor premierului Grindeanu, iar datele din martie arată într-adevăr venituri în creştere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO