Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a rămas în iulie sub nivelul de 13%

Rata creditelor neperformante a rămas în iulie sub...

Autor: Liviu Popescu

29.09.2015, 00:03 187

Creditele neperformante au atins la finele lunii iulie o pondere de 12,82% din totalul împrumuturilor acordate de bănci, nivel asemănător cu cel din luna iunie, când ajunsese la minimul ultimilor cinci ani, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

Soldul total al creditului neguvernamental ajunsese la sfârşitul lunii iulie la 212,4 mld. lei, în scădere cu 0,7% faţă de aceeaşi lună din 2014. Ulterior, în august creditarea a revenit în teritoriul pozitiv.

Bilanţul băncilor a început să arate mai curat începând din a doua jumătate a anului trecut, când BNR le-a solicitat băncilor să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar ban­cherii au fost astfel puşi în situaţia de a constitui pro­vizioane suplimentare pentru a putea pune în aplicare re­comandările băncii centrale. Anul trecut fusese atins maximul nivelului de credite neperformante, de peste 20%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR.

BCR şi Volksbank au vândut în a doua jumătate din 2014 cele mai mari pachete de neperformante, în cazul ambelor bănci principalul cumpărător fiind Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană. Recent, BCR, cel mai mare jucător din sistem, a renunţat la vânzarea celui mai mare pachet de credite neperformante de circa 3,6 mld. euro din cauza ofertelor sub aşteptări.

Din primăvara anului trecut, nivelul ratei creditelor neperformante se calculează pe baza raportările efectuate de toate băncile. Anterior, rata creditelor neperformante era calculată pe baza raportărilor prudenţiale, fiind principalul indicator de evaluare a calităţii portofoliilor de credite din perspectiva prudenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO