Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 30% într-un an, la 13,5%

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 30% într-un...

Autor: Liviu Popescu

13.06.2016, 00:04 305

Rata creditelor neperformante, adică restanţele mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, afişa 13,52% la finele lunii martie din acest an, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi lună din 2015, potrivit noilor definiţii ale Autorităţii Bancare Europene implementate recent de BNR. Comparativ cu luna februarie, rata creditelor neperformante (NPL-uri) este uşor mai mică.

Banca Naţională a solicitat băncilor comerciale încă din prima jumătate a anului 2014 să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar astfel ban­cherii au fost puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare pentru a pune în aplicare recoman­dările băncii centrale.

Jucătorii de pe piaţa de recuperare creanţe au devenit tot mai activi în ultima perioadă de timp datorită solicitărilor BNR. Pe piaţă au avut loc anul trecut mai multe tranzacţii de vânzări de credite neperformante. Ultima tranzacţie din 2015 a fost totodată şi cea mai mare. Când nimeni nu se aştepta ca finele anului să mai aducă vreun eveniment important în sistemul bancar, BCR, cel mai mare jucător din sistem, a vândut un pachet de credite neperformante de 1,2 mld. euro în cea mai mare tranzacţie cu credite rele din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO