Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 7 puncte procentuale într-un an şi a ajuns la 12,4% în luna mai

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 7 puncte...

Autor: Anelis Baciu

15.07.2016, 00:05 235
Rata creditelor neperformante, adică restanţele mai mari de 90 de zile pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, a ajuns la finalul lunii mai la 12,4%, în scădere cu 7 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit noilor definiţii ale Autori­tăţii Bancare Europene imple­men­tate şi de BNR. Faţă de luna aprilie rata cre­ditelor neperformante (NPL-uri) este cu 0,7 puncte procentuale mai mică. Evoluţia din luna mai a ratei NPL-urilor arată că procesul de curăţare a bilanţurior s-a intensificat.
 
De altfel, curaţarea este grăbită şi de BNR, care a cerut băncilor comerciale să recunoască creditele neperformante şi să le scoată cât mai rapid din portofolii, astfel încât rata NPL-urilor să ajungă sub 10% anul acesta. Acţiunea BNR are drep scop, pe lângă grăbirea procesului de curăţare, şi conso­lidarea sistemului bancar, întrucât îi forţează pe jucătorii care nu pot susţine businessurile cu capital suplimentar să iasă din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO