Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a urcat uşor în februarie la 14,25%

Rata creditelor neperformante a urcat uşor în februarie...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2015, 00:00 208
Creditele neperformante au atins la finalul lunii februarie o pondere de 14,3% din totalul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în urcare cu un sfert de punct procentual faţă de nivelul din ianuarie. Comparativ cu nivelul maxim înregistrat în aprilie anul trecut, rata creditelor neperformante este în scădere cu şase puncte procentuale, potrivit datelor BNR. Creşterea cu un sfert de punct procentual a nivelului creditelor cu probleme a fost determinată şi de clienţii care au contractat credite în franci elveţieni care din cauza aprecierii monedei elveţiene nu au putut să-şi plătească ratele. Aproximativ 75.000 de români au împrumuturi în această monedă. În primăvara anului trecut a fost atins maximul ratei creditelor neperformante, respectiv 20,5%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR.
 
Creditele cu probleme au crescut de opt ori din 2007 până la maximul istoric. Rata de neperformanţă era de 2,5% înainte de izbucnirea crizei. La jumătatea anului trecut, BNR a solicitat băncilor să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante pentru a putea relua creditarea. Mai multe pachete de valoare mare au fost vândute către recuperatorii de creanţe, iar alte împrumuturi au fost scoase în afara bilanţurilor, ceea ce explică scăderea ratei neperformantelor din a doua jumătate a anului trecut. Pentru a-şi curăţa bilanţurile, bancherii au fost însă puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare, ceea ce a erodat complet în multe cazuri profiturile operaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO