Bănci și Asigurări

Răsturnare de situaţie în piaţa muncii: Cel mai vânat job de acum câţiva ani e părăsit pe capete acum

Răsturnare de situaţie în piaţa muncii: Cel mai...

Autor: Adelina Mihai

29.04.2018, 13:08 1762

♦ Interesul pentru profesia de bancher s-a redus semnificativ şi prin prisma faptului că salariile din acest sector nu au avut acelaşi ritm de creştere în ultimul deceniu.

Rata demisiei în sectorul bancar a ajuns în 2017 la 19%, astfel că procentul plecărilor voluntare din sistem a ajuns la acelaşi nivel cu cel din 2008, după ce în 2011 scăzuse la 9,1%, arată datele studiului Saraotga realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România.

Specialiştii spun că situaţia este însă complet diferită faţă de anul 2008, când fluctuaţia de personal era generată mai degrabă de creşterea numărului de oportu­nităţi de pe piaţa muncii pentru angajaţii din bănci.

„Situaţia nici nu se poate compara cu ce era în 2008, când sectorul era în creştere, acum este procesul invers. Meseria de bancher nu mai este atât de «fancy» cum era considerată pe vremuri, pentru că, ştie toată lumea, sistemul bancar din România este mai populat decât ar trebui. Şi va continua să se micşoreze, probabil că vor mai rămâne 7- 8 bănci, judecând după opiniile unor bancheri“, a explicat Radu Furnică, preşedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions. El spune că sistemul bancar actual - care numără în prezent 37 de bănci - va ajunge la un număr restrâns, iar băncile mici vor fi înghiţie de alţi „peşti mai mari“ sau vor dispărea, pentru că nu este sustenabil pentru o bancă să rămână cu o cotă de piaţă foarte mică, de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO