Bănci și Asigurări

Rata la bancă pentru un credit imobiliar în euro pe 30 de ani este 50% din chirie, însă pentru un credit de 50.000 de euro dai înapoi băncii 90.000 de euro

Rata la bancă pentru un credit imobiliar în euro pe 30...

Autor: Liviu Popescu

01.04.2016, 00:08 21892

Cele mai scumpe apartamente din România se găsesc în Cluj-Napoca, oraş în care preţul mediu pentru un imobil cu trei camere ajunge la 70.000 de euro. La polul opus, în Iaşi sunt cele mai ieftine imobile (57.000 de euro).

Preţul mediu pentru un aparta­ment de trei camere în Bucureşti, cel mai dezvoltat oraş al Ro­mâ­niei cu cel mai ridicat nivel sala­rial mediu, afişează o sumă de 68.400 de euro şi o chirie lunară de 425 de euro.

Un român care intenţionează să-şi achi­zi­ţio­neze prin finanţare bancară pe 30 de ani cu avans de 25% un apartament de valoare ase­mă­nătoare în Capitală va plăti o rată lu­nară de 251 de euro, aproape la jumătate din chirie, pentru un credit de 50.000 de euro.

ZF a realizat o analiză comparativă pe baza datelor transmise de platforma imobiliare.ro, cel mai accesat site de profil din România, şi a calculatorului de credite efin.ro, pentru un credit imobiliar în euro pe 30 de ani de echivalentul unui preţ mediu al imobilului din cele mai importante oraşe ale ţării cu avans de 25%, iar conclu­zi­ile au fost că în prezent, datorită dobânzilor ajun­se la minime istorice, rata bancară este mai mică decât chiria. Cel care achiziţio­nea­ză aparta­men­tul prin finanţare bancară îşi asumă însă riscul de a rambursa ra­te la bancă timp de 30 de ani (şi mai puţin dacă doreşte să rambur­se­ze anticipat), dar la finalul scadenţei va ră­mâne cu apartamentul în proprietate.

„În anii trecuţi era mai avantajos să plă­teşti chirie pentru un apar­tament. Dar dacă este să privim pe ter­men lung, după 30 de ani, poţi rămâne în proprietate cu imo­bilul achiziţionat“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Pentru un apartament de 68.000 de euro, cu avans adus la bancă de 17.000 de euro, totalul sumei de rambursat după 30 de ani este de aproximativ 120.000 de euro, cu o dobândă anuală  efectivă de 6,3% pe an.

Surprinzător, cele mai scumpe aparta­men­te din România se găsesc în Cluj-Na­poca. Aici, preţul mediu pentru un apar­ta­ment de trei camere afişează 70.000 de euro şi o chirie lunară de 380 de euro, potrivit da­te­lor trans­mi­se de imobiliare.ro la solicitarea ZF. Dacă ar fi să privim pe partea finanţării ban­care, un credit imobiliar în euro de 70.000 de euro (cu un avans de 25%) afi­şea­ză cea mai ieftină ofertă de 257 de euro. Însă analiştii atrag aten­ţia că legea dării în plată, cel mai con­tro­versat act normativ din ultimii ani, ar putea atrage după sine, dacă ar trece la promulgare în forma actuală, ieftinirea imobilelor şi creşterea chiriilor. Totodată, spun jucătorii de piaţa de real estate, ar pu­tea apărea un blocaj pe piaţa imobiliară întru­cât băn­cile vor înăspri condiţiile de cre­di­tare. Deja unele bănci din sistem au trecut la ma­jorarea avansului pentru creditele ipo­te­care (Raiffei­sen, Bancpost, Banca Româ­neas­că, Intesa Sanpaolo), iar altele pregătesc de­ja produse de creditare cu alternativei dării în plată, cu avans de 25-35%, dar şi cu do­bândă mai mare (UniCredit Bank, CEC Bank).

Tot oraşul Cluj-Napoca conduce şi în topul celor mai scumpe apartamente de do­uă camere. Astfel, preţul mediu pentru un astfel de imobil este de 61.700 de euro iar chi­ria ajunge la aproape 300 de euro. Pe de altă parte, rata pentru un credit standard de 70.000 de euro este de 226 euro. Se ridică însă întrebarea: câţi clienţi ai băncilor îşi asumă o finanţare bancară pe trei decenii?

În Bucureşti, preţul mediu pentru un apar­tament de două camere este de 57.000 de euro (printre cele mai ieftine imobile re­zi­denţiale sunt cele de la periferie, dar şi în est, în cartierele Pantelimon şi Titan). În Bra­şov, preţul mediu pentru un apar­tament de trei camere este de aproape 62.000 de eu­ro, iar chiria medie de 315 euro. Rata lunară pen­tru un credit la bancă ajunge la circa 230 de euro.

Cel mai scăzut preţ mediu al aparta­men­te­lor din oraşele incluse în analiza ZF se gă­seş­te în Iaşi. Astfel, pentru un imobil cu trei ca­mere, preţul mediu de achiziţie este de 57.000 de euro, iar chiria (de asemenea cea mai redusă pentru apartamentele din listă) ajun­ge la 275 de euro. Rata pentru un credit imo­bi­liar standard de 57.000 de euro este de circa 200 de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO