Bănci și Asigurări

Războiul valutar: combatanţi, victime şi strategii

Războiul valutar: combatanţi, victime şi strategii
05.11.2010, 16:34 60

Scenariul anilor '30 pare că se repetă, susţin gurile rele:criza care a devastat marile economii ale lumii e gata să continuecu un război valutar dus fără menajamente. În tranşee sunt acumcapitalurile speculative, dirijate de fonduri specializate înspatele cărora uneori se află chiar guverne, şi băncile centrale,care încearcă să menţină competitivitatea economiilor. Dinnefericire, acest război nu permite neutralitatea: dacă un statrefuză lupta, pierde sigur, iar aceasta costă tare scump pe timp decriză.

Liderii G20 se străduiesc să lase impresia că nu există niciun"război al valutelor" - expresia lansată de ministrul brazilian definanţe Guido Mantega, cu referire la SUA, Europa şi Japonia şi laeforturile lor de devalorizare a propriilor monede. Economiileemergente însă rămân să tragă ponoasele crizei, sugera Mantegna,pentru că nu sunt atât de puternice nici ca să-şi protejezepropriile monede la infinit de speculaţiile valutare, nici săfolosească ele însele pârghia devalorizării ca să-şi măreascăexporturile în felul în care o fac SUA sau Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO