Bănci și Asigurări

RBS Bank nu mai este de vanzare, pretul oferit a fost prea mic

13.08.2009, 16:51 42

Britanicii de la Royal Bank of Scotland au decis sa pastreze filiala din Romania, care fusese inclusa in februarie pe o lista de 15 subsidiare scoase la vanzare, intrucat preturile primite de la potentialii cumparatori au fost considerate prea mici.

"RBS a decis sa nu vanda filiala din Romania la acest moment. De la anuntarea planului de vanzare, pe 26 februarie, am discutat cu mai multi potentiali cumparatori, dar nu a rezultat un pret corect pentru o afacere care merge foarte bine. Inca de la inceput am spus ca nu suntem sub presiune si nu vom vinde la orice pret", a declarat pentru ZF Peter Weiss, presedintele RBS Bank Romania. El a fost implicat direct in procesul de vanzare a bancii, facand parte din echipa care a negociat cu potentialii investitori.

In anuarul ZF "Top 100 cele mai valoroase companii din Romania" editia 2008 RBS fusese evaluata la 300 de milioane de euro.

La momentul anuntarii planurilor de vanzare, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca RBS este una dintre cele "mai bune si mai solide" banci de pe piata locala.

In 2008 britanicii de la RBS au preluat fosta ABN Amro Bank Romania, care era prezenta pe piata de peste un deceniu, in cadrul unei tranzactii globale.

Pana atunci, intersul bancherilor britanici pentru Romania a fost nul.

Si austriecii de la Erste Bank au esuat in a vinde Anglo-Romanian Bank, o sucursala a grupului BCR cu sediul la Londra.

Din cauza crizei, valoarea bancilor din intreaga lume, inclusiv Romania, a scazut considerabil, multiplii de evaluare reducandu-se de la 5-6 ori activul net la 1-1,5 ori activul net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO