Bănci și Asigurări

Recuperatorii angajeaza detectivi privati pentru colectarea creantelor

10.12.2008, 16:02 329

Compania Kruk International, subsidiara locala a grupului polonez de recuperare a creantelor Kruk, a colectat peste 44 mil. lei (aproape 12 mil. euro) in primul an de functionare, valoarea cazurilor gestionate ridicandu-se la 300 mil. lei (circa 80 mil. euro).

Intrata anul trecut pe piata locala, Kruk International dispune in prezent de un portofoliu de 30 de clienti, printre care se numara institutii bancare, companii de telecomunicatii si societati de asigurari. Compania este specializata in managementul creantelor comerciale, valoarea cazurilor gestinate pana in prezent depasind 300 mil. lei.
"Romania este o piata foarte promitatoare pentru companiile de recuperare a creantelor. Desi multe societati importante de colectare a creantelor erau deja prezente la momentul deschiderii subsidiarei noastre locale, rata de crestere a economiei si fluxul de noi credite au indicat ca gestionarea creantelor este o industrie in crestere in Romania", a declarat pentru ZF Piotr Krupa, presedintele grupului Kruk.
Compania a inceput cu servicii de colectare pe cale amiabila (scrisori de notificare si apeluri telefonice), incluzand in prezent colectarea in instanta, colectarea pe teren si chiar servicii de detectivi privati.
Recent, compania a deschis un nou centru operational in Targoviste, acesta fiind al doilea call center, alaturi de cel deschis in Bucuresti. Pana la sfarsitul anului viitor, centrul operational va avea 170 de agenti de colectare, numarul total al angajatilor Kruk ajungand astfel la aproape 300, potrivit estimarilor facute de companie.
Piata locala de recuperare a creantelor a inceput sa se dezvolte in anii 2003-2004 odata cu avansul creditelor de consum.
Anul trecut, piata colectarii de creante a ajuns la 25 de milioane de euro, mai mult cu 47% fata de anul precedent, pe fondul relaxarii normelor de creditare, dar si al numarului tot mai ridicat de banci care
si-au vandut creditele cu restante mai vechi de 90 de zile.
Piata este dominata in prezent de zece jucatori importanti, precum Coface, EOS KSI sau casele de avocatura precum Urban si Asociatii, alaturi de care mai activeaza 30-40 de jucatori de talie medie si mica.
Potrivit unui estimari EOS KSI, piata de colectare a creantelor isi va injumatati ritmul de crestere anul acesta pana la un plus de 20%, ajungand astfel la valoarea de 30 de mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO