Bănci și Asigurări

Recuperatorii de creante: Cererile din partea bancilor au crescut cu peste 30%. Bancile nu comenteaza

Recuperatorii de creante: Cererile din partea bancilor au crescut cu peste 30%. Bancile nu comenteaza

Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI Romania: Pentru anul 2009 estimam ca piata de colectare creante va inregistra o crestere de maxim 10% fata de anul 2008. Rata de crestere va depinde de balanta dintre cresterea volumului de cazuri, care este de aproximativ 30%, si scaderea ratei de succes, cu aproximativ 20-30%.

24.06.2009, 00:00 486
Bancile apeleaza din ce in ce mai des la vanzari ale creditelor neperformante catre companii specializate de recuperare creante pentru a-si curata bilanturile, astfel ca fata de anul trecut cererea pentru aceste servicii a crescut cu peste 30%, potrivit companiilor de profil.
"Am observat, inca de la sfarsitul anului 2008, o crestere a cererilor pentru serviciile de colectare creante, atat pentru cazurile cu debitori persoane fizice, dar si pentru cazurile cu debitori persoane juridice. In primul trimestru din 2009 am inregistrat o crestere cu 30% a numarului de cazuri primite de la banci, comparativ cu aceeasi perioda din 2008", spune Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI Romania, una dintre cele mai mari companii de profil, pe o piata estimata la 25-30 de milioane de euro in 2008.
Din totalul pietei, peste doua treimi reprezinta colectare de creante de la debitori persoane fizice.
Bancile externalizeaza circa 60-80% din totalul de credite neperformante pe care le inregistreaza, potrivit lui Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager la Coface Romania, un alt mare jucator pe piata de profil.
Contactate de ZF, mai multe banci din top 10 au refuzat sa ofere informatii privind volumele de credite vandute si preturile medii pe care le obtin de la companiile de recuperare de creante.
In unele cazuri, cresterea cererii pentru servicii de recuperare de creante a fost mult mai ridicata de 30%.
"In primele patru luni din 2009 am primit cu 80% mai multe cazuri decat in aceeasi perioada a anului 2008, iar ca valoare cresterea este de peste 150%", spune Coman.
La sfarsitul primului trimestru din 2009, bancile aveau credite de retail scoase in afara bilantului de 96 mil. lei (22,8 mil. euro), potrivit datelor Bancii Nationale, acestea reprezentand restante de peste 90 de zile si sume pe care bancile nu mai conteaza, dar pe care incearca in continuare sa le recupereze.
In acelasi timp, valoarea totala a sumelor restante era la sfarsitul lunii martie de 1,4 mld. lei (330 mil. lei), de peste doua ori mai mare decat in martie 2008. Bancile initiaza proceduri de recuperare chiar inainte ca numarul de zile de intarziere sa depaseasca 90 de zile sau chiar 60 de zile.
Reprezentanti ai companiilor de recuperare creante spun ca de regula bancile incearca mai intai sa recupereze singure creantele, prin departamentele specializate proprii, si abia apoi apeleaza la o firma specializata.
"Bancile externalizeaza aproximativ toata activitatea de colectare a creantelor catre societati de recuperare debite, doar ca spre deosebire de companii, aleg sa isi gestioneze activitatea de colectare creante prin departamente proprii pentru o perioada care poate sa atinga si un an sau poate mai mult, in functie de banca, si numai dupa ce nu reusesc sa recupereze prin forte proprii dau in lucru companiilor de recuperare debite", spune Ina Moldovan, director de vanzari si marketing la Urban si Asociatii, una dintre cele mai vechi agentii de colectare debite, prezenta in piata din 1997.
Reprezentantii agentiei sustin ca au cele mai mici tarife practicate in piata de colectare debite.
"Sistemul este simplu: comisionul se aplica in functie de data scadenta a facturii care se cere recuperata. Cu cat clientul vine mai repede la noi pentru a-i recupera debitul, cu atat comisionul este mai mic. Procentele difera, acestea incepand de la 2% (cand clientul ajunge la noi foarte aproape de scadenta) si pot merge pana la 35% in cazuri exceptionale cand debitorul este in faliment sau are o situatie care implica foarte multe proceduri in vederea recuperarii creantei", explica Moldovan.
In acelasi timp, la Coface pretul serviciilor de colectare variaza intr-un interval de la 3% la 25% din valoarea recuperata. La firma EOS KSI, comisioanele oscileaza intre 5% si 30%.
 
Un ofiter EOS recupereaza pana la 3.000 euro/zi
Un ofiter de colectare creante de la Coface recupereaza in medie 1.800 de euro pe zi de la persoanele fizice care au datorii la banci, compania avand in prezent 60 de ofiteri de colectare. In primele cinci luni ale anului, volumul colectat de creante de la debitorii persoane fizice a fost de 9 mil. euro, comparativ cu 17 mil. euro in 2008.
La EOS KSI, un ofiter de colectare creante recupereaza intre 500 si 3.000 de euro pe zi. "Exista mai multe tipuri de referenti colectare debite: junior colector, colector, senior colector si specialist colector. Sumele recuperate de acestia depind de experienta pe care o are colectorul. Daca, spre exemplu, un junior colector recupereaza in medie aproximativ 500 de euro pe zi, un specialist colector poate recupera pana la 3000 de euro pe zi", spune Kovacs.
Cu un numar de 400 de ofiteri de colectare debite, firma a recuperat in total aproximativ 70 mil. euro in 2008, iar pentru 2009 estimeaza o crestere de 10%, pana la aproximativ 77 mil. euro. "EOS KSI Romania deserveste majoritatea bancilor din top 10 si aproximativ 90% din piata telecom", spune Kovacs.
 
 
Piata de colectare de creante
 
  • Activeaza circa 60 de firme de recuperare debite sau activitati de aceasta natura
  • Printre cei mai mari jucatori se numara EOS KSI, Coface, Urban si Asociatii
  • Valoarea pietei: 25-30 milioane de euro
  • Crestere estimata in 2009: circa 10%
  • Clienti: banci, institutii financiare nebancare, operatori de telefonie mobila, firme de asigurari, leasing, furnizori de utilitati
  • Procentul de recuperare al primilor trei jucatori din piata: 60-80% in functie de vechimea creantei
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO