Bănci și Asigurări

Reducerea taxelor din 2016 va lăsa 12 mld. lei în plus pentru sectorul privat

Reducerea taxelor din 2016 va lăsa 12 mld. lei în plus...

Autor: Iulian Anghel, Claudia Medrega

26.06.2015, 00:08 1487

Reducerea taxelor este salutată de mediul de business, care însă are temeri asupra modului în care va fi acoperit deficitul creat.

Aplaudată, dar şi contestată pentru presupusul potenţial destabilizator, reducerea fiscalităţii (care va „costa“ bugetul 12 mld. lei anual, bani ce rămân în economie) poate fi măsura-şoc care să scoată economia din inerţia creşterii mediocre de unu-două procente.

TVA va reveni la 19% de la 1 ianuarie, concomitent cu alte măsuri de relaxare fiscală, după cum a decis miercuri Parlamentul. Ele vor contribui la consolidarea creşterii economice de la circa 4% în 2015 la peste 5% în 2016, spun economiştii Băncii Transil­vania.

Dar, dacă creşterea economică nu se vede în nivelul de trai, la ce bun? – se întreabă alţii.

„Actualul model de creştere economică al României generează doar cifre bune, nu şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, astfel că actorii politici şi economici ar trebui să se orienteze spre o creştere bazată pe capitalul românesc şi pe întreprinderile locale“, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În mod cu totul independent, alţi economişti arată că reducerea fisca­lităţii şi, în special, a TVA va fi foarte bună dacă va conduce la creşterea cererii pentru produsele fabricate în Ro­mânia, altminteri există un mare potenţial de creştere a deficitelor, comerciale, de cont curent, cu potenţial destabilizator, pe lângă deficitul bugetar care va creşte în orice circumstanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO