Bănci și Asigurări

Reeşalonarea creditelor cu probleme rămâne ineficientă şi puţin folosită de bănci

Reeşalonarea creditelor cu probleme rămâne ineficientă şi puţin folosită de bănci

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Claudia Medrega

26.11.2012, 00:07 1481

Reeşalonarea creditelor persoanelor fizice cu restanţe la plata ratelor, care ar fi trebuit să ducă la ameliorarea calităţii portofoliilor de credite, a rămas o metodă de restructurare la care bancherii nu au apelat frecvent, în timp ce rata creditelor neperformante a accelerat, depăşind 17% la sfârşitul lunii septembrie.

Ponderea creditelor reeşalonate acordate populaţiei a fost în luna septembrie de 9%, băncile aplicând această modalitate de restructurare în special în cazul împrumuturilor de consum garantate cu ipoteci a căror calitate a continuat să se înrăutăţească, a declarat Ion Drăgulin (foto), directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Na­ţionale.

Deşi băncile au elaborat chiar şi ghiduri pentru restructurarea creditelor, sperând în succesul acestei măsuri şi evitarea executărilor silite, reeşalonarea împrumuturilor populaţiei nu a avut o eficienţă "mulţumitoare", după cum a arătat şi BNR, conducând în general la amânarea materializării riscului şi nu la înlăturarea acestuia.

Oficialii din BNR avertizau încă de anul trecut că unele bănci au ajuns pe punctul "să-şi omoare clienţii" prin modul în care au făcut restructurarea împrumuturilor cu restanţe. O serie de bănci au privit restructurarea creditelor ca o "concesie" făcută clienţilor şi nu ca un "drept" al lor.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO