Cum poate fi reindustrializată România?

Reindustrializarea României. Contribuţia industriei la formarea PIB-ului în România a ajuns la 23% anul trecut, peste media UE

20 iun 2017 Autor: Adelina Mihai

Contribuţia industriei la formarea Produsului Intern Brut a ajuns la 23,1% în 2016, fiind în uşoară scădere faţă de anul anterior, dar peste media înregistrată la nivelul statelor UE, unde industria contribuie cu 19% la formarea PIB, arată datele Institutului Naţional de Statistică şi ale Eurostat.
 
Structura PIB-ului pe ramuri de activitate s-a schimbat radical faţă de perioada de dinainte de Revoluţie, când contribuţia industriei era de 46% la formarea PIB, iar a agriculturii de 14%. Anul trecut însă, industria a contribuit cu 23% la formarea PIB, iar agricultura cu numai 4,4%, sectorul serviciilor aducând peste 54% din formarea PIB în 2016.
 
O structură industrială mai puternică dezvoltă economia mai mult, spun specialiştii, pentru că fabricile generează locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală. Existenţa businessului Automobile Dacia, spre exemplu - cel mai mare producător auto care are aproape 14.000 de anga­jaţi pe platforma de la Mioveni - a generat peste 100.000 de locuri de muncă în România, aceştia fiind angajaţi ai furnizorilor Dacia.
 
Vedeţi aici mai multe detalii despre Conferinţa ZF Cum poate fi reindustrializată România? 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2017

 
Cuvinte cheie:
industrie
, contributie
, pib
, mediere
, uniunea europeana
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide