Bănci și Asigurări

Rekkers: vrem sa fim o banca agresiva

28.10.2002, 00:00 139

Timp de opt ani Banca Transilvania a fost o institutie conservatoare, fiind condusa cu o mana de fier de Iosif Pop. Actionarii au fost extrem de multumiti primind in fiecare an actiuni gratuite in contul dividendelor. De la 4 milioane de dolari in 1994, banca a ajuns la o capitalizarea bursiera de 71,6 milioane dolari, calculata la pretul de inchidere de vineri al actiunilor la Bursa - 3.350 lei.
Pentru ca economia si piata bancara se schimba, principalii actionari ai bancii au decis in acest an ca trebuie sa schimbe strategia. Principalul actionar, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - care detine 15% din capital - i-a convins pe ceilalti actionari care fac jocurile pentru banca - Societatea de Investitii Financiare(SIF) Banat Crisana, SIF Oltenia, SIF Moldova si un grup de oameni de afaceri din Cluj - ca trebuie sa renunte la Iosif Pop si sa caute un al presedinte executiv care sa vina cu o alta strategie. Desi, Pop "i-a imbogatit" pe actionari de-a lungul celor opt ani, acestia nu au judecat, in final, dupa sentimente. Interesul s-a schimbat.
Timp de cateva luni Roberto Marzanati, presedintele Consiliului de Administratie al bancii si omului BERD, a purtat discutii cu mai multi bancheri care lucreaza in Romania, si romani si straini. "De pe o lista de 25 de bancheri, initial au ramas 10, pentru ca in final sa se poarte discutii cu 5", a mentionat Marzanati. El nu a dorit sa mentioneze numele ultimilor cinci bancheri care au ramas in negocieri, dar surse de pe piata bancara au precizat ca pe aceasta lista scurta au figurat nume de la ING Bank, Citibank sau ABN Amro Bank.
In final, a fost ales Robert Rekkers care era presedintele filialei din Romania a grupului financiar olandez ABN Amro Bank. Ca o coincidenta, si Robert Rekkers cauta " o noua provocare" pe piata romaneasca. Sursele citate au mentionat ca Rekkers urma sa fie trimis de ABN din Romania in Turcia, schimbare pe care nu o agrea.
Rekkers a venit la Banca Transilvania cu ambitii mari. El trebuie sa creasca valoarea bancii si sa castige o cota importanta din piata, astfel incat actionarii sa fie multumiti atunci cand se va pune problema vanzarii bancii catre o alta institutie financiara.
"Vrem sa fim o banca ambitioasa. Vrem sa crestem pe piata. Vrem sa actionam ca un grup financiar integrat - banca, societate de leasing, de asigurari si de brokeraj", a mentionat Rekkers.
Transilvania are in acest moment o cota de piata de aproximativ 2% dupa activele bancare, nivel destul de mic. Desi are o cota mica, banca a adus un profit mult mai mare actionarilor decat multe alte banci cu ponderi mai insemnate.
La sfarsitul lunii septembrie banca inregistra un profit net de 10,5 milioane de dolari, la un total al veniturilor de 60,7 milioane de dolari. Activele bilantiere au ajuns la 240 milioane de dolari, iar capitalurile proprii se ridicau la aproape 45 milioane de dolari. Ritmul de crestere al profitului net a fost mult mai redus decat al veniturilor. Banca si-a majorat cheltuielile cu provizioanele, scandul 
de la sucursala Bacau punandu-si amprenta pe bilant. La Bacau, in urma unor fraude de anul trecut Transilvania a inregistrat o pierdere de 160 miliarde de lei, aproximativ 5 milioane de dolari. Jumatate din pierdere a fost recuperata, pentru restul constituindu-se provizioane, mentioneaza banca. Transilvania vrea sa creasca pe piata, dar intrebarea este cum avand in vedere ca prea multe optiuni nu sunt. Banca poate creste organic, respectiv prin forte proprii, sau poate cumpara o alta banca. "Acum, noi vrem sa crestem organic nu sa cumparam. Dar daca vom gasi ceva bun la un pret bun sigur vom fi interesati", spune Rekkers.
Noii conducatori, Rekkers si Marzanati, stiu ca pentru a creste,  banca trebuie sa-si asume riscuri mai mari incepand cu acordarea mai multor credite. La sfarsitul lui septembrie portofoliul de credite se ridica la 45% din totalul bilantului bancii, nivel considerat "conservator".
"Trebuie sa ne miscam. Trebuie sa intram mai mult pe piata de retail. Vrem sa dam mai multe credite pentru cumpararea de locuinte, de autoturisme. Trebuie sa speculam faptul ca piata romaneasca este o piata cu potential pe segmentul creditarii. Sunt multe companii mici care au nevoie de banii. Vrem sa crestem odata cu aceste companii", a adaugat noul presedinte executiv.
Pentru a implementa noua strategie, Rekkers a inceput deja sa 'achizitioneze" oameni de la alte banci. Bineinteles ca primul loc unde s-a dus a fost fostul loc de munca - ABN Amro Bank.
"Vom merge atat pe partea de corporate banking cat si pe cea de retail. Nu ne vom bate cu bancile mari de pe piata romaneasca pe servicii globale, dar sigur vom putea fi o banca locala puternica", a mentionat Rekkers.
Conducerea si principalii actionari urmeaza sa discute si sa aprobe strategia de dezvoltare pe urmatorii trei-patru ani. Aceasta strategie "va fi mai costisitoare" decat precedentele, banca avand nevoie in primul rand de o repozitionare a sucursalelor (ca forma, ca locatie si nu ca numar) si a produselor oferite.
Pentru ca are de facut cheltuieli cu noua schimbare de strategie banca nu va mai avea aceleasi ritmuri de crestere a profiturilor ca in anii precedenti. "Profiturile obtinute pana acum au fost realizate cu cheltuieli minime si acest lucru se vede", spune Rekkers.
Marzanati estimeaza ca In acest an banca va obtine un profit net de 14-15 milioane de dolari, fata de 10 milioane de dolari anul trecut. Ceea ce nu se va schimba este politica de distribuire a profitului catre actionari. Dividendele vor fi alocate tot sub forma de actiuni gratuite, ca si pana acum, a mentionat Marzanati. Asta inseamna o noua crestere a capitalului bancii. Totusi, Marzanati spune ca pentru ceea ce isi propune  capitalul social al bancii este prea mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO