Bănci și Asigurări

Reorientarea fluxurilor de capital a majorat costul la care se împrumută statul

Reorientarea fluxurilor de capital a majorat costul la...

Autor: Andra Oprescu

27.04.2015, 00:04 454
Statul s-a împrumutat mai scump în aprilie, randamentele la titluri emise pe 10 ani fiind în urcare. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat  luna aceasta pe zece ani la un randament de 3,32%, în urcare cu 3,9% faţă de licitaţia anterioară.

„Pe parcursul săptâmanii curente (20-24 aprilie 2015 - n. red.), ratele de dobândă au crescut pe piaţa internă a titlurilor de stat, evoluţie în convergenţă cu cele din SUA şi Europa. Aceasta dinamică a fost determinată, în principal, de orientarea fluxurilor de capital din pieţele de obligaţiuni spre pieţele de acţiuni, pe fondul ameliorării percepţiei de risc, dar şi a rezultatelor financiare trimestriale raportate de companii“, spun analiştii de la Banca Transilvania într-un raport cu privire la titlurile de stat.

Ministerul Finanţelor a împrumutat săptămâna trecută 200 mil. lei (45 mil. euro) prin emiterea de obliga­ţiuni de stat cu scadenţa în iunie 2021, la un randament de 2,7%, în uşoară creştere faţă de nivelul de la începutul lunii mar­tie.

Pentru aprilie, statul şi-a propus să îm­pru­mute 2,7 mld. lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.

„Printre indicatorii macroeconomici care ar putea influenţa piaţa titlurilor de stat săptămâna viitoare se numără: PIB-ul, veniturile, consumul, inflaţia, preţurile caselor şi încrederea consumatorilor în SUA; inflaţia, şomajul şi indicatorii de încredere în zona euro. indicatorii monetari şi rata şomajului în Ro­mânia“, mai spun analiştii Băncii Tran­silvania.

Statul mai are programată săptămâna aceasta o licitaţie cu certificate de trezorerie scadente în martie 2016, în valoare de 1 miliard lei.

În martie, Finanţele au împrumutat 3,3 mld. lei, în scădere cu 1,4 mld. lei faţă de luna anterioară.  De la începutul anului şi până în prezent, Finan­ţele au împrumutat 12 mld. lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO