Bănci și Asigurări

Restanţele de peste un an la credite cumulează 6 mld. euro, adică 85% din total

Restanţele de peste un an la credite cumulează 6 mld....

Autor: Liviu Popescu

12.06.2015, 00:05 246

Ratele restante la creditele acordate populaţiei şi companiilor cu întârziere mai mare de un an cumulau 26,6 miliarde de lei (echivalentul a 6 mld. euro) la finele lunii aprilie, ceea ce reprezintă 85% din totalul întârzierilor la rambursarea creditelor, potrivit datelor BNR.

Banca centrală a modificat în acest an modul de raportare a restanţelor la credite înregistrate la Centrala Riscului de Credit, pentru prima dată de la publicarea acestor date din anul 2000, şi a inclus în raportările sale două noi categorii, respectiv întârzierile la plată între 180 de zile şi un an şi cele mai mari de un an.

Astfel, se observă că marea majoritate a restanţelor la credite, care până în aprilie erau clasificate în categoria întârzierilor între 91 şi 180 de zile, sunt de fapt întârzieri mai mari de un an.

În martie erau înregistrate la întârzieri între trei şi nouă luni restanţe în valoare de circa 22 mld. lei, ceea ce reprezenta 71% din totalul restanţelor, respectiv 31 mld. lei. În aprilie, restanţele din această categorie au scăzut la 950 mil. lei, întrucât cea mai mare parte a acestora au fost reîncadrate la cele două noi categorii de întârziere. Întârzierile la rambursarea creditelor între 181 de zile şi un an cumulau 2,4 mld. lei. Creditele scoase în afara bilanţului cumulau în aprilie 7,8 mld. lei (1,75 mld. euro), în creştere cu circa 100 mil. lei faţă de luna precedentă. Spre comparaţie, în aprilie 2014 volumul creditelor scoase în afara bilanţurilor era de 219 mil. lei.

Ratele restante la creditele populaţiei şi companiilor cumulau 31 mld. lei (7 mld. euro) la finele lunii aprilie, în scădere cu un miliard de lei faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. În aceeaşi lună, sumele datorate au ajuns la 262 mld. lei, cu 6 mld. lei peste nivelul atins în aprilie 2014. Prin urmare, ponderea sumelor restante în totalul sumelor datorate a scăzut la 11,9%, nivelul minim al ultimilor doi ani. Numărul debitorilor persoane fizice şi persoane juridice cu credite de peste 20.000 de lei era de circa 934.000 în aprilie, maximul ultimilor doi ani şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO