Bănci și Asigurări

Restanţele la credite au scăzut sub 25 mld. lei în martie

Restanţele la credite au scăzut sub 25 mld. lei în martie

Autor: Liviu Popescu

30.04.2015, 00:03 107

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula 24,6 miliarde de lei (echivalentul a 5,6 mld. euro), în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Declinul în termeni nominali a fost de 8,6 miliarde de lei, fiind în principal un rezultat al procesului accelerat de curăţare a portofoliilor de credite neperformante derulat de bănci în a doua jumătate a anului trecut.

Astfel, restanţele au atins cel mai mic nivel din primăvara anului 2012 încoace. „Acesta este cel mai sever ritm de declin din istoria postdecembristă a sectorului bancar intern“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Băncile locale aveau la finele lunii trecute credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 213 miliarde de lei (48 mld. euro), din care 95 miliarde de lei erau împrumuturile acordate în monedă naţională. Prin urmare, restanţele au ajuns să reprezintă sub 12% din stocul total de împrumuturi. Spre comparaţie, în luna martie a anului trecut raportul era de 15%.

Volumul restanţelor la creditele în lei însuma 10 miliarde de lei la finalul lunii trecut, fiind în scădere cu 3% faţă de februarie, în timp ce volumul restanţelor la credite în valută a scăzut cu 2% la echivalentul a 14,6 miliarde de lei.

Pe segmentul împrumuturilor în lei rata restanţelor a scăzut cu o jumătate de punct procentual, la sub 11%, în timp ce rata restanţelor la creditele în valută a scăzut uşor, dar se menţine la peste 12%.

Andrei Rădulescu se aşteaptă la relansarea activităţii creditării bancare pe termen scurt şi mediu, la consolidarea sectorului bancar şi la continuarea tendinţei de scădere a ratei restanţelor la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO