Bănci și Asigurări

Restanţele la creditele populaţiei şi companiilor au scăzut la 23 miliarde de lei în iunie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

28.07.2015, 00:00 235

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în iunie la 23 miliarde de lei (echivalentul a 5,2 mld. euro), cu 27% sub nivelul de acum un an, potrivit datelor BNR.

Declinul în termeni nominali a fost de 8 mld. lei, fiind în principal un rezultat al procesului accelerat de curăţare a portofoliilor de credite neperformante derulat de bănci în a doua jumătate a anului trecut. Băncile locale aveau la finele lunii iunie împrumuturi acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 215 mld. lei, în timp ce resursele atrase însumau 231 mld. lei. Astfel, restanţele au ajuns să reprezinte 11% din totalul împrumuturilor.

Spre comparaţie, în iunie anul trecut ponderea era de 15%. Volumul restanţelor la creditele în monedă naţională era de 9,5 mld. lei la finele lunii iunie, în scădere cu o treime faţă de iunie 2014. Comparativ cu luna mai, restanţele în lei au scăzut cu 100 mil. lei, în timp ce restanţele la împrumuturile în valută s-au diminuat cu 200 mil. lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO