Bănci și Asigurări

Restanţele la franci elveţieni au sărit cu 24%

12.08.2010, 23:44 30

ClienŢii cu împrumuturi în franci elveţieni, o alternativăputernic promovată de unele bănci în perioada de vârf a credităriidatorită dobânzilor mici afişate, simt acum din plin deprecierealeului în faţa monedei elveţiene, astfel că sumele restante aucrescut de nouă ori în ultimul an, ajungând în iunie la 485 mil.lei (circa 111 mil. euro), arată datele BNR. Doar în iunie soldulrestanţelor populaţiei la creditele în franci elveţieni a avansatcu 93 mil. lei, respectiv cu aproape 24%.
Creditele neperformante pun acum presiune pe profiturile băncilor,dar şi pe veniturile clienţilor care trebuie să ramburseze maimulţi bani decât au anticipat iniţial.
"Aprecierea francului a lovit atât băncile, care acum trebuie săfacă provizioane şi în loc să aibă profit va avea pierdere, cât şiclienţii, care va0 trebui să ramburseze până la urmă creditele. Eranevoie de o abordare mai responsabilă din partea ambelor părţi",comentează analistul Dragoş Cabat. Leul s-a depreciat în ultimiidoi ani cu aproximativ 60% în faţa francului elveţian, împingândtot mai mulţi debitori în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele.În plus, majoritatea băncilor au promovat împrumuturi cu dobânzipro­moţionale în primii ani, astfel că deprecierea leului s-asuprapus în multe cazuri peste creşterea dobânzii.
Creditele în franci elveţieni ajungeau la sfârşitul lunii iunie laechivalentul a 2,7 mld. euro, reprezentând aproape 14% din soldultotal al împrumuturilor acordate populaţiei.
Şi restanţele în euro au crescut mai rapid în prima jumătate aacestui an, astfel că sumele cu întârzieri la plată mai mari de 30de zile au crescut cu 77% în iunie faţă de decembrie, până la untotal de 1,54 mld. lei (circa 330 mil. euro). Totalul sumelorrestante înregistrate de populaţie ajungea în iunie la
4,5 mld. lei (1 mld. euro), dintre care trei sferturi erauîntârzieri la plată mai mari de 90 de zile, trecute de bănci încategoria pierdere şi provizionate integral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO