Bănci și Asigurări

Restructurarea şi transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format în America, angajat de Erste să cureţe cea mai mare bancă locală

Restructurarea şi transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format în America, angajat de Erste să cureţe cea mai mare bancă locală

Autor: Razvan Voican

06.03.2013, 00:09 5841

O bancă precum BCR, care controlează 10% din reţeaua naţională de sucursale, 20% din active, credite sau depozite şi care concentrează 15% din angajaţii sistemului, nu poate fi atât de greu de redresat, ci are nevoie doar de ceva timp, de un management puternic şi de o schimbare de cultură, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celei mai mari bănci de pe piaţă.

"Avem o fereastră de timp destul de îngustă, de numai un an. Economia va reîncepe să crească dacă nu la sfâr­şitul acestui an, atunci sigur în 2014, aşa că suntem sub presiune să ajungem în poziţia de a putea profita de începutul ciclului de creştere."

Programul intensiv pe care a început să-l implementeze echipa lui Spurny asistată de experţii firmei americane de consultanţă Bain înseamnă schimbarea modelului de business al BCR şi reorganizarea băncii până în profunzime, noi abor­dări atât pe corporate, cât şi pe retail, precum şi realizarea unei platforme puternice de management al creditelor neperformante care să scoată cât mai mulţi bani dintr-un portofoliu de până la 4 mld. euro. Într-un orizont de timp de 18 luni trebuie executate pachete de măsuri cu ţinte precise şi care intră în sarcina unor echipe dedicate, coordonarea şi managementul întregului proces fiind o mare provocare.

Spurny afirmă că ambiţia sa nu este atât îmbunătăţirea performanţei financiare a BCR, cât construirea unei bănci sustenabile care să nu mai aibă probleme în viitor. Bancherul se declară total angajat în proiectul de transformare a BCR şi afirmă că este gata să rămână în post atât cât va fi nevoie pentru a-şi atinge obiec­tivele.

"Este o oportunitate pe care o aşteptam de mult timp, iar această bancă va fi capodopera mea ca manager."

2012 va rămâne ca un an negru în istoria BCR, marcat de pierderea nemai­văzută de 1,2 mld. lei. Aceasta include însă şi factura de 118 mil. lei pentru restructurarea reţelei şi a personalului, chiar dacă măsurile efective continuă pe parcursul acestui an.

Peste 100 de unităţi au dispărut, însă şeful BCR afirmă că anul acesta ar putea fi deschise 15-20 noi, în timp ce 25-30 vor fi mutate.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro interviul acordat de Tomas Spurny

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO