Bănci și Asigurări

Revenire-surpriză pe piaţa bancară: „Austriacul“ Sergiu Manea a fost recrutat de Erste ca vice pe investment banking la BCR

Revenire-surpriză pe piaţa bancară: „Austriacul“ Sergiu Manea a fost recrutat de Erste ca vice pe investment banking la BCR

Autor: Razvan Voican

12.01.2012, 10:52 9127

Sergiu Manea, 39 de ani, unul dintre reprezentanţii generaţiei tinere de bancheri români care în ultimul deceniu şi-au consolidat cariera lucrând în bănci din străinătate, ar urma să revină în ţară pe un post nou creat de vicepreşedinte executiv responsabil cu zona de investment banking la BCR, cea mai mare bancă locală.

Desigur, rămâne să obţină în prealabil aprobarea din partea Băncii Naţionale.

Cu un CV care include numele mai multor bănci străine care au contribuit la crearea pieţei financiare locale - Citibank, ING, Bank Austria Creditanstalt sau ABN Amro, Manea se stabilise de câţiva ani la Viena împreună cu familia.

Acolo ar fi şi fost recrutat de Erste, acţionarul majoritar al BCR. Andreas Treichl, CEO al Erste, spunea de mai mulţi ani că se uită la bancherii români din Viena şi din Londra, încercând să găsească profiluri potrivite pentru posturi de top management în BCR, inclusiv pentru poziţia de CEO.

Sergiu Manea se retrăsese însă din banking în urmă cu circa un an şi jumătate, când a intrat ca managing partner într-o firmă austriacă independentă de asset management şi consultanţă financiară - Ithuba Capital.

Ithuba a fost înfiinţată de mai mulţi foşti bancheri care lucraseră de pildă pentru Bank Austria sau pentru alte subsidiare ale UniCredit Group. Manea avea atribuţii pe zona de asset management şi consultanţă în domeniul macroeconomic şi al expunerilor suverane.

De-a lungul celor peste 15 ani de carieră, Manea a acumulat experienţă cu precădere pe segmentul pieţelor financiare, fiind specialist în managementul riscului valutar sau de dobândă.

Surse bancare afirmă că el fusese contactat de către Erste de mai multe luni, însă discuţiile au avansat lent.

Revenirea sa este cu atât mai surprinzătoare cu cât ieşise practic din industria bancară, se adaptase la stilul de viaţă din Austria şi nu se arăta tentat de oportunităţile care altminteri nu lipsesc în bankingul local. Dimpotrivă, resursele de management se dovedesc foarte restrânse mai ales pentru poziţiile de top, acţionarii băncilor mari având foarte puţine opţiuni la îndemână şi fiind prin urmare nevoiţi să recurgă la prelungiri de mandate sau la angajarea unor expaţi.

Situaţia devine mai complicată atunci când chiar vor să înlocuiască un bancher şi au nevoie de luni de zile de căutări şi tatonări.

De la Bucureşti la Viena via Londra

Instalarea lui Sergiu Manea la BCR ar putea contura o tendinţă încă firavă în ultimii ani, mai mulţi bancheri care lucraseră în străinătate în perioada de boom a pieţelor financiare revenind treptat în ţară. Şi chiar dacă se simte nevoia unor forţe proaspete în sistemul bancar local, cei întorşi nu ajung prea repede în poziţii-cheie. Un exemplu de revenire este Ciprian Păltineanu, 35 de ani, care după ce în trecut lucrase la New York şi la Londra pentru fosta Lehman Brothers şi apoi pentru Credit Suisse, în 2006 s-a întors în România ca director al CA-IB România, iar în toamna lui 2011 a devenit director pe clienţi mari multinaţionale şi companii locale la UniCredit Ţiriac Bank. Sergiu Manea a lucrat în primii ani de carieră pentru BRD, apoi la ING şi la Citibank. În perioada 1998 - 2000 a devenit trezorierul Bank Austria Creditanstalt România, pentru ca apoi până în 2003 să fie director pe pieţe financiare la ABN Amro Bank România. Din 2004 a fost detaşat la ABN Amro Londra unde s-a ocupat de trading cu produse fixed income pe regiune.

În toamna lui 2005 s-a mutat la Viena în divizia pieţe internaţionale a Bank Austria, la 33 de ani fiind numit şef pe vânzările de produse fixed income şi derivative în Europa Centrală şi de Est şi Austria.

După un an a avansat ca director executiv pe zona Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, în condiţiile în care Bank Austria a intrat în UniCredit Group. În vara lui 2010 s-a retras însă la Ithuba Capital.

De ce îşi face BCR vicepreşedinte pe investment banking

Experienţa lui Sergiu Manea în domeniul pieţelor financiare contrastează cu nivelul încă primar la care se află România la acest capitol.

De asemenea, crearea unei poziţii de vicepreşedinte executiv pe investment banking la BCR vine în contextul în care segmentul local de specialitate este încă restrâns.

În actuala structură de conducere executivă a BCR zona de corporate banking şi trezorerie este concentrată la Wolfgang Schoiswohl, care a primit recent o prelungire de mandat de doi ani şi jumătate şi care are la rândul său în CV mulţi ani în care a lucrat pentru grupul Bank Austria.

Pe de altă parte, activităţile BCR de investment banking şi trezorerie sunt coordonate în mare măsură de la cartierul general al Erste din Viena în contextul strategiei de integrare operaţională a grupului. Astfel, BCR participă în echipă cu Erste la diversele licitaţii pentru proiecte care intră în zona de investment banking.

Recrutarea lui Sergiu Manea şi crearea unei poziţii dedicate acestui domeniu ar putea semnala intenţii de întărire a poziţiei BCR în competiţia cu filialele de bănci străine care au un profil mult mai bine conturat în investment banking.

În contextul crizei şi al problemelor cauzate de excesele din aria investment banking pe pieţele dezvoltate, Erste îşi făcuse un titlu de glorie din faptul că nu a excelat în domeniu.

Manea face parte din promoţia 1996 a Şcolii Doctorale de Finanţe şi Bănci - DOFIN, lucrarea sa de dizertaţie având o temă legată de cursul de schimb. Instituţia a contribuit la formarea unui număr mare de bancheri, printre cei care au susţinut cursuri de-a lungul timpului numărându-se Mugur Isărescu, Florin Georgescu, Nicolae Dănilă sau Dan Pascariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO