Bănci și Asigurări

Revenire usoara a pensiilor private facultative: 3.500 de clienti noi in martie

Revenire usoara a pensiilor private facultative: 3.500 de clienti noi in martie
11.04.2010, 23:07 23

Piata pensiilor private facultative (pi lo nul III) ainregistrat o usoara revenire in luna martie, cand numarul declienti noi s-a ridicat la 3.500, in conditiile in care infebruarie fondurile de pensii au reusit sa atraga doar 1.900 departicipanti.

Astfel, la sfarsitul lunii trecute cele 13 fonduri de pensiifacultative de pe piata locala aveau 193.800 de clienti, aratadatele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.Valoarea activelor nete administrate de aceste fonduri a urcat cu8%, pana la 246,1 mil. lei.

Chiar daca piata da semne timide de re venire, nivelul acesteiaramane inca foarte redus, deoarece angajatorii nu isi mai permit saplateasca pensii private pentru angajati.

"Este inca prea devreme pentru a vorbi despre o revenire aaderarilor la fondurile facultative de pensii. Cei mai multiparticipanti noi la aceste fonduri sunt clienti individuali, careprobabil ca realizeaza in proportie tot mai mare importantaeconomisirii pe termen lung, chiar si intr-o perioada in careveniturile lor disponibile sunt mai reduse. Pe segmentul decorporate, cazurile de companii care decid acum sa acorde pensiifacultative in beneficiul angajatilor sunt foarte putine", explicaoficialii APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat dinRomania). Inainte de criza, companiile erau cei mai mari clienti aifondurilor de pensii facultative. Primele fonduri au fost lansatein vara anului 2007, pe atunci managerii avand previziuni foarteoptimiste pentru aceasta piata, in conditiile in care semnelecrizei nu erau inca vizibile pe piata locala. Cel mai mare fond depensii facultative si singurul care a reusit sa treaca de 50.000 declienti este ING Optim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO