Bănci și Asigurări

Revenirea economiei nu se vede încă: sumele refuzate la plată de bănci au crescut cu 40% în primul trimestru

Revenirea economiei nu se vede încă: sumele refuzate la...

Autor: Liviu Popescu

21.04.2015, 00:06 85
Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin în valoare de 2,3 miliarde de lei (520 mil. euro) în primele trei luni din acest an, cu 44% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au iniţiat plăţile, potrivit datelor agregate de BNR.
 
Presiunea asupra lichidităţilor companiilor a revenit în februarie şi martie din nou după ce lucrurile se mai calmaseră în decembrie şi ianuarie. În ianuarie, fusese atins chiar un minim al ultimilor cinci ani, de sub 300 mil. lei, dar în februarie şi martie sumele refuzate la plată au revenit în apropierea pragului psihologic de un miliard de lei.
 
„Sumele refuzate la plată reprezintă un indicator care reflectă situaţia din economie. Nu văd o cauză imediată a acestei creşteri, este o contradicţie destul de mare cu indicatorii statistici pe care îi avem deocamdată. Trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în continuare“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.
 
Media lunară a refuzurilor la plată a fost de aproximativ 770 mil. lei în primul trimestru. Spre comparaţie, media lunară înregistrată pe parcursul anului trecut fusese de 660 mil. lei, iar în primul trimestru din 2014 media lunară depăşise cu puţin o jumătate de miliard de lei.
 
Băncile au refuzat la plată decontarea de cecuri şi bilete la ordin de 950 mil. lei în martie, aproape dublu faţă de aceeaşi  perioadă a anului trecut. Vârful de anul acesta a fost atins însă în februarie, când valoarea refuzurilor a depăşit un miliard de lei.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO