Bănci și Asigurări

Revin zvonurile. Dacă UniCredit şi SocGen s-ar uni, în România s-ar crea cea mai mare bancă, depăşind BCR şi Banca Transilvania

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2018, 00:07 3030

Discuţiile legate de o posibilă fuziune dintre grupul italian UniCredit cu cel francez Société Générale au revenit, principalul cotidian economic din Europa, Finan­cial Times, anunţând duminică-seară că au reînceput tatonările.

Dacă UniCredit şi SocGen s-ar uni, s-ar crea al treilea grup bancar mare din Europa cu capitalizare de peste 60 de miliarde de euro şi active de 2.124 de miliarde de euro.

Francezul Jean-Pierre Mustier, CEO-ul băncii italiene, a lansat ideea cu mai multe luni în urmă, spune Financial Times, iar directorii SocGen au studiat la rândul lor cum ar arăta fuziunea. Până în acest moment nu este nimic concret.

Dacă fuziunea s-ar realiza la nivel european, în România, unde atât UniCredit, cât şi SocGen deţin o bancă, s-ar crea cea mai mare bancă locală.

BRD, deţinută de SocGen, este pe locul trei cu o cotă de piaţă de 13%, iar UniCredit este pe locul cinci cu o cotă de piaţă de 8%. O fuziune ar forma o bancă cu o cotă de piaţă de 21%, peste BCR, deţinută de grupul austriac Erste, care este liderul pieţei cu o cotă de 16%.

Piaţa bancară europeană este foarte fragmentată, fiecare ţară ţinând la băncile naţionale, deşi acţionarii sunt din toată lumea, ceea ce face foarte grea o consolidare şi crearea unor bănci mai mari şi mai puternice, care să facă faţă băncilor americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO