Bănci și Asigurări

Revoluţie în asigurări: cum este afectată piaţa de normele privind licenţierea vânzătorilor

Revoluţie în asigurări: cum este afectată piaţa de normele privind licenţierea vânzătorilor

Mulţi clienţi au reclamat în trecut, mai ales în cazul poliţelor de asigurări de viaţă, că nu au fost foarte bine informaţi în legătură cu produsul pe care îl cumpără

Autor: Ciprian Botea

07.09.2011, 00:08 3267

Licenţierea agenţilor de vânzări din asigurări, care este obligatorie începând din această lună, este văzută de jucătorii din piaţă ca un pas necesar pentru maturizarea acestei industrii, în condiţiile în care reprezintă un plus de încredere pentru clienţi.

"Era necesară o asemenea reglementare şi pe termen lung piaţa va fi avantajată. Agentul va avea un alt statut în faţa clientului, va putea să-i explice mai bine ce înseamnă produsul pe care acesta îl cumpără", spune Bogdan Andriescu, preşedintele Institutului de Management în Asigurări (IMA).

IMA este departamentul din subordinea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care elaborează cursurile urmate de agenţii de asigurări şi organizează examenele de licenţiere a acestora. Certificatul obţinut de agent în urma susţinerii examenului este obligatoriu la încheierea unui contract nou de muncă în domeniul distribuţiei de asigurări.

Agenţii existenţi trebuie să obţină această atestare până cel târziu în 2014.

Cursurile sunt organizate de către furnizori de programe de formare, independenţi sau deţinuţi de asigurători, dar care sunt atestaţi de către CSA. Comisia a autorizat până în prezent 33 de furnizori, printre asigurătorii care şi-au creat astfel de departamente numă­rându-se BCR Asigurări, Generali sau Uniqa Asigurări.

Companiile de asigurări organizau şi până acum cursuri interne de formare a agenţilor de vânzări, dar jucătorii din piaţă spun că existenţa unei atestări oficiale a calificării respectivului agent va însemna un plus de încredere pentru client. Şi aceasta în condiţiile în care mulţi clienţi au reclamat în trecut, mai ales în cazul poliţelor de asigurări de viaţă, că nu au fost foarte bine informaţi în legătură cu produsul pe care îl cumpără.

"Profesionalizarea agenţilor de vânzări nu poate fi decât o măsură benefică. Calitatea vânzărilor va creşte datorită faptului că agenţii trec prin prin nişte cursuri şi cineva îi certifică", comentează Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor.

Bogdan Andriescu, preşedintele Institutului de Management în Asigurări: Am ales să mergem iniţial pe un grad mai scăzut de dificultate. Cursurile conţin noţiuni de bază, iar gradul de dificultate va creşte treptat în anii următori. Agenţii care vor să continue această meserie o pot face destul de uşor.Introducerea noilor standarde de calificare profesională stârnise în trecut îngrijorare în rândul asigurătorilor, care se aşteptau ca pe termen scurt piaţa să fie afectată de scăderea numărului de agenţi, chiar dacă invocau beneficiile pe termen lung.

Andriescu, care este şi preşedintele asociaţiei brokerilor de asigurare (UNSICAR), spune însă că obţinerea licenţei nu va fi un obstacol major pentru majoritatea agenţilor, în condiţiile în care primul examen constă în noţiuni de bază din domeniul asigurărilor.

"Am ales să mergem iniţial pe un grad mai scăzut de dificultate. Cursurile conţin noţiuni de bază, iar gradul de dificultate va creşte treptat în anii următori. Agenţii care vor să continue această meserie o pot face destul de uşor", consideră preşedintele IMA.

Gradul de dificultate al examenelor va creşte ulterior în condiţiile în care fiecare agent va fi reevaluat o dată la trei ani. Reevaluarea va avea loc o dată la doi ani în cazul şefilor companiilor de intermediere. Prima sesiune de examene a început în luna august şi se va termina în octombrie.

Teoretic, fiind vorba de o licenţă individuală, fiecare agent trebuie să-şi plă­teas­că cursurile şi examenul. Asigurătorii ar putea sus­ţine însă o parte din cheltuieli.

"Eu cred că asigurătorii vor adopta soluţii mixte în ceea ce priveşte plata cursurilor de calificare. Fie vor susţine cursurile anumitor agenţi, fie vor plăti un procent din suma totală", afirmă Mustăţea.

Susţinerea examenului costă 550 de lei, sumă care acoperă cheltuielile IMA cu personalul şi închirierea sălilor de examen, dar şi cheltuielile cu personalul şi infrastructura IT. Fiecare agent va primi un card ce conţine informaţii despre cursurile urmate şi calificarea obţinută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO