Bănci și Asigurări

Revoluţie în sistemul de plăţi din România: Veţi putea face plăţi instant între bănci diferite, iar decontările se vor face 24 de ore din 24. „Deocamdată va fi valabil doar pentru plăţile de până în 49,99 lei”, spune un oficial BNR

Revoluţie în sistemul de plăţi din România: Veţi...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

10.10.2018, 15:32 13391

Unele bănci vor putea face decontări de plăţi în timp real, prin SCT, de la finele 2018, pentru sume de sub 50 lei, potrivit unei declaraţii făcute miercuri de Ruxandra Avram, directorul Direcţiei de monitorizare a Infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor din Banca Naţională a României.

„Vreau disponibilitatea băncilor 24 din 24. S-a rezolvat şi problema aceasta, pentru că Transfondul are deja pregătită soluţia de instant payment. Probabil că, undeva la sfârşitul anului, vor intra categoric în funcţiune şi băncile, care vor fi participante acolo, vor putea să ofere clienţilor lor acest 24 din 24, 7 din 7 zile, totul în zece secunde. (...) Vom avea produse care vor fi decontate imediat, în real time, pentru că zece secunde este în real time, ceea ce este foarte bine”, a spus Ruxandra Avram, în cadrul conferinţei „Banking Innovation Lab.”.

Mai exact, zece secunde înseamnă durata în care se va realiza creditarea contului creditor sau creditarea contului comercial, prin intermediul schemei de credit transfer instant (SCT).

„La nivelul TARGET 2, sistemul de plăţi în euro, există deja proiectul care, din câte ştiu, demarează din noiembrie. Este vorba de sistemul de plăţi naţional în lei care va prelua mecanismul plăţilor instant, cu decontare instant, în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365”, a explicat Avram.

Plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49,999 de lei, într-o primă etapă, a mai spus oficialul BNR. „Se consideră că sunt plăţi mici şi mai uşor să îţi acoperi şi rezerva necesară. Toate plăţile se vor deconta în limita rezervelor pe care fiecare participant le va face în sistemul de plăţi. Mai ales că sistemul este dezvoltat de Transfond, care a rămas administrator şi operator al Casei de Compensare, care are în vedere doar plăţile de mică valoare, de sub 50 de lei. (...) Instrucţiunile vor trece pe la ei şi poziţiile nete se vor duce în sistem”, a precizat Avram.

Mai exact, principiul sistemului este acelaşi ca la orice plată: se vor face plăţi atâta timp cât există rezerve constituite de fiecare participant în parte. „Vă daţi seama ce ar însemna ca eu care sunt deţinător al unui cont să vreau să fac o plată la ora 12 noaptea şi banca să nu o notifice, pentru că nu are rezerve la Banca Naţională - riscul reputaţional este imens. Din punctul nostru de vedere, nicio plată nu va fi făcută, dacă participantul respectiv la sistemul de plăţi unde are loc decontarea nu va avea rezerve minime”, a anunţat Avram.

În schimb, directorul din BNR a menţionat că încă nu ştie numărul de bănci din România care vor intra în acest sistem de plăţi, iar băncile interesate vor trebui să semneze o convenţie de participant în cadrul acestei scheme de plată cu Transfond.

„Tot sistemul este pregătit. Acum sunt ultimele detalii de semnare a convenţiilor între Transfond şi bănci şi, în funcţie de câţi vor dori să participe... Semnale sunt că deja sunt bănci interesante, şi mari, şi mici, pentru că există cerere în piaţă”, a completat Avram. De altfel, sistemul a fost avizat de BNR, intrând în activitatea de evaluare a instituţiei.

Transfond este administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată (CCA) a plăţilor comerciale interbancare. CCA reprezintă infrastructura informatică specializată, denumită SENT. Plăţile comerciale interbancare procesate de către SENT sunt plăţi de retail sau plăţi de mică valoare, iniţiate prin ordin de plată, debit direct şi instrumente de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin), şi nu includ plăţile iniţiate cu cardul.

TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) reprezintă sistemul cu decontare pe bază brută în timp real (Real-Time Gross Settlement – RTGS) pentru plăţi în monedă euro, pus la dispoziţie de Eurosistem (Banca Centrală Europeană şi băncile centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro). Sistemul este utilizat pentru decontarea operaţiunilor băncilor centrale (inclusiv a operaţiunilor de politică monetară ale Eurosistemului), a transferurilor interbancare de mare valoare în euro, precum şi a altor plăţi în euro. De asemenea, prin sistem se decontează şi transferurile de fonduri aferente sistemelor auxiliare (sisteme de plăţi şi sisteme de compensare-decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare). Sistemul asigură procesarea în timp real a plăţilor şi decontarea în conturi deschise la băncile centrale, cu finalitate imediată.

Sistemul TARGET2 a fost operaţionalizat la data de 19 noiembrie 2007, înlocuind sistemul TARGET (aflat în funcţiune de la 4 ianuarie 1999). Componenta naţională a sistemului TARGET2 din România se numeşte TARGET2-România şi a fost operaţionalizată de Banca Naţională a României la data de 4 iulie 2011. În prezent, sistemul TARGET2-România are înregistraţi ca participanţi: 22 titulari de cont PM (respectiv 21 instituţii de credit şi BNR), 6 titulari de DCA (respectiv 4 instituţii de credit, BNR şi Depozitarul Central S.A.) şi două sisteme auxiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO