Bănci și Asigurări

Rezerva valutară a BNR a scăzut în iunie sub 33 mld. euro

Rezerva valutară a BNR a scăzut în iunie sub 33 mld. euro

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Valentin Botea

03.07.2012, 00:02 337

Rezerva valutară a BNR a scăzut în iunie cu o jumătate de miliarde de euro şi a ajuns sub pragul de 33 miliarde de euro, în condiţiile în care fluxurile de ieşiri au atins un vârf de aproape 2,8 miliarde de euro.

BNR a plătit luna trecută peste 260 milioane de lei în contul datoriei publice externe, iar o altă parte a ieşirilor din rezervă ar putea reprezenta intervenţii pe piaţa valutară ale băncii centrale, dealerii afirmând că în ultimele două luni au existat în mod constant intervenţii pentru apărarea leului. Rezervele valutare de la BNR sunt principalul scut de protecţie pentru leu în faţa unei eventuale agravări a tensiunilor externe.

Intrările de valută în contul BNR au însumat luna trecută peste 2,2 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, alimentarea conturilor Comisiei Europene şi Ministerului de Finanţe şi venituri din administrarea rezervei. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, fiind evaluată la circa 4,1 miliarde de euro. BNR urmează să plătească luna aceasta 128 milioane de lei în contul datoriei publice externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO