Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR au crescut în august cu 200 de milioane de euro

Rezervele valutare ale BNR au crescut în august cu 200...

Autor: Liviu Popescu

02.09.2015, 00:04 289

Banca Naţională a încheiat luna august cu rezerve valutare în valoare de 29,4 miliarde de euro (echivalentul a 130 mld. lei), în creştere cu aproximativ 200 mil. euro faţă de nivelul atins în luna iulie, potrivit datelor BNR.

În luna iulie, rezervele valutare au înregistrat un declin de un miliard de euro, în urma plăţilor în contul unei emisiuni de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Comparativ cu luna august din 2014, rezervele valutare sunt în scădere cu circa 1,5 miliarde euro.

În cursul lunii august au avut loc intrări de aproximativ 1,1 miliarde euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 250 milioane euro şi alimentarea contului Comisiei Europene. Ieşirile de valută s-au ridicat la 1,2 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

„La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care România a rambursat circa 321 milioane echivalent euro“, menţionează BNR. Plăţile scadente în această lună în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează circa 350 mil. euro. BNR nu finan­ţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur a rămas la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a ridicat la 3,3 mld. euro. Spre comparaţie, în august 2014 valoarea rezervei de aur era cu 100 mil. euro mai mică, pe fondul evoluţiei descendente a cotaţiei aurului.

Rezerva valutară, valută plus aur, era la finele lunii august de 32,7 miliarde de euro, în creştere cu 200 milioane de euro faţă de luna precedentă. Spre comparaţie, în august anul trecut rezerva totală se ridica la 34 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale sunt compuse din aur, rezerve valutare şi deţinerile de Drepturi Speciale de Tragere la Fon­dul Monetar Internaţional. Raportul între deţinerile de aur şi celelalte plasamente poate avea ponderi diferite în func­ţie de strategia fiecărei bănci centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO