Bănci și Asigurări

Ritmul anual de creştere al creditării totale a ajuns la 3% în T1/2017: Creşterea împrumuturilor în lei cu 14% a ajutat creditarea totală să avanseze. Creditele în valută scad cu 9%

Ritmul anual de creştere al creditării totale a ajuns...

Autor: Claudia Medrega

27.04.2017, 00:05 161

Creditarea totală privată pentru popu­laţie şi companii a fost în primul tri­mes­tru în teritoriul pozitiv, susţinută exclusiv de ascen­siunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută şi-au continuat declinul.

 
Creditarea privată a început anul cu o creş­tere timidă, de sub 1%, pentru ca în fe­bruarie ritmul de creştere anual să fie de 2,1%, iar în martie să ajungă la 3,1% faţă de aceeaşi lună din 2016.
 
Creditele în lei sunt în continuare „pe val“, ritmul de creştere anuală fiind de două cifre. La finele lunii martie, stocul creditelor în lei s-a apropiat de 130 mld. lei, fiind în creştere cu 14,1% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, conform datelor anunţate de Banca Naţională. Creditele în lei au devenit atractive în ultimii ani, odată cu scăderea do­bânzilor la creditele noi acordate compa­ni­ilor şi populaţiei până aproape de costul împru­muturilor în valută, după relaxarea poli­ticii monetare de către BNR, prin dimi­nuarea ratei dobânzii de politică monetară până la minimul istoric de 1,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO