Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni a revenit ieri la 1,89%, maximul atins la începutul lunii

ROBOR la 3 luni a revenit ieri la 1,89%, maximul atins la...

Autor: Roxana Rosu

13.11.2017, 11:11 505

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit luni la 1,89%, după ce vineri stagnase la 1,87%, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 2,06%, de la 2,03% vineri. 

Robor la 3 luni a mai atins nivelul maxim de 1,89% la începutul lunii, după ce dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Anterior, indicele nu mai atinsese un nivel similar din noiembrie 2014. 

Robor la 3 luni a înregistrat o creştere de peste un punct procentual în ultimul an. Analiştii consideră că ascensiunea din ultimele luni a ROBOR este temporară, majoritatea estimând o stabilizare a indicatorului până la un nivel de 1,3-1,5 % până la finalul anului. Vocile pesimite indică un ROBOR de 2% la finalul acestui an şi chiar 5% în următoarele şase luni.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a reluat trendul ascendent şi a făcut un salt la 2,11%,de la 2,08% la finele săptămânii trecute. 

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Comentând creşterea dobânzilor, bancherii spun că reluarea acestui trend nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero. Singurul lucru cert este că trendul de creştere a dobânzilor pe plan local a început, iar mai devreme sau mai târziu, în funcţie de ritmul de creştrere al ROBOR, perioada banilor ieftini va apune şi pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO